Novice Opel Avto Tavčar SežanaOpel Novice Avto Tavčar Sežana
Novosti, akcije, predstavitve novih modelov, dogodki, tekmovanja ... Bodite prvi in izvedite vse o novostih pri Oplu.

Oplov rojstni kraj bo postal ‘električno mesto’: Rüsselsheim bo imel največjo koncentracijo polnilnih postaj v Evropski uniji

09.01.2019

  • Izjemna ponudba za električno mobilnost: do 1300 polnilnih postaj leta 2020
  • Do okolja prijazno in stroškovno učinkovito: obsežna uporaba obnovljivih energij in minimalna razširitev omrežja
  • Prijazno do uporabnikov: raziskovalci za področje transporta z Univerze RheinMain proučujejo ‘mobilnostno vedenje’, da bodo polnilne lokacije na optimalnih lokacijah
  • Edinstveno partnerstvo: široko zastavljen konzorcij vključuje predstavnike lokalnih oblasti, poslovnega sveta in znanosti

 

Rüsselsheim. Rüsselsheim na Majni, kjer domuje Opel, bo postal ‘električno mesto’. Mesto Rüsselsheim, Opel in Univerza RheinMain so glavne gonilne sile razširitve infrastrukture za polnjenje električnih vozil. S podporo Zveznega gospodarskega ministrstva bodo začeli v naslednjih mesecih vzpostavljati omrežje s približno 1300 polnilnimi postajami na celotnem območju mesta. Tako bodo polnilne postaje v vseh okrožjih in stanovanjskih okoliših, na Oplovem zemljišču, v kampusu Univerze RheinMain, na območju stanovanjske skupnosti (gewobau) Rüsselsheim, na parkiriščih izbranih veleblagovnic in nakupovalnih središč ter na območju mestne klinike (GPR). Ambiciozen projekt, za katerega so partnerji prejeli subvencije v skupnem znesku približno 12,8 milijona evrov, bo v več korakih uresničen do leta 2020.

 

V prihodnje bo vsaka javno dostopna polnilna postaja oskrbovala 72 prebivalcev, kar bo pomenilo največjo gostoto polnilnih postaj glede na število prebivalcev ne samo v Nemčiji, temveč tudi v celotni Evropski uniji. Dodatnih 400 polnilnih postaj bo zagotovljenih na zemljišču v zasebni lasti – 350 od teh jih bo v Oplovem kompleksu. Za primerjavo: Hamburg, ki je glede infrastrukture za polnjenje trenutno vodilno nemško mesto, ima za 1,8 milijona prebivalcev 785 javno dostopnih polnilnih postaj (razvrstitev mest po podatkih Zveznega združenja za energetsko in vodno gospodarstvo).

 

“Prehod na električno mobilnost ustvarja nove priložnosti za Rüsselsheim. Mesto lahko prevzame vodilno vlogo pri infrastrukturi za polnjenje, pri električnih vozilih in pri električni mobilnosti v Nemčiji – vse to omogoča to edinstveno partnerstvo. Projekt bo učvrstil mesto kot industrijsko lokacijo in povečal naše zmogljivosti na področju inovacij,” je poudaril nadžupan Udo Bausch.

 

Oplov prispevek v projektu vključuje površine parkirnih mest, na katerih bo nameščenih 600 polnilnih postaj in bodo po dokončanju del javno dostopna. Poleg tega bodo polnilne postaje na 350 parkirnih mestih za vozni park družbe Opel. “Opel bo električen! Ta obljuba je ključni steber našega strateškega načrta PACE! Seveda je zelo pomembna tudi širitev polnilne strukture ob našem sedežu v Rüsselsheimu. S temi koraki dosledno uresničujemo našo elektro-ofenzivo,” je povedal Oplov izvršni direktor Michael Lohscheller.

 

S sodelovanjem Univerze RheinMain bo mesto Rüsselsheim postalo urbani laboratorij za električno mobilnost, kot mu ni para v Nemčiji. Pri tem bodo proučevali tehnična področja, kot sta stabilnost oskrbe in integracija omrežja, pa tudi družbenoekonomske vidike, na primer mobilnostno vedenje. Podatki o uporabi in načinih polnjenja bodo znanstvenikom omogočili predvideti zahteve glede električnega omrežja v prihodnosti in jim pomagali odkriti individualne zahteve voznikov električnih vozil. Do 20 polnilnih postaj bo Univerza RheinMain dopolnila z namestitvijo sistemov za shranjevanje energije. Ti so zasnovani za izboljšano uporabo obnovljivih energij in na ta način zmanjšujejo potrebo po razširitvi omrežja.

 

“Univerza z raziskavami, ki so specifične za ta projekt, pomembno prispeva k urbanemu razvoju Rüsselsheima. Tudi tako želimo povečati strateško vlogo univerz v regionalnih inovativnih sistemih, kar je povsem v skladu z našim pristopom,” je povedal prof. dr. Detlev Reymann, predsednik Univerze RheinMain.