Novice Opel Avto Tavčar SežanaOpel Novice Avto Tavčar Sežana
Novosti, akcije, predstavitve novih modelov, dogodki, tekmovanja ... Bodite prvi in izvedite vse o novostih pri Oplu.

Ime pove vse: povsem nova Opel Insignia Grand Sport

17.11.2016

 • Grandiozna oblika: elegantna silhueta z vrhunsko aerodinamiko v slogu velikega kupeja
 • Grandiozna lahkotnost: do 175 kilogramov manjša masa v primerjavi s predhodnico
 • Grandiozne tehnologije: najbolj dovršen sistem štirikolesnega pogona v razredu
 • Grandiozne inovacije: naslednja generacija IntelliLux LED® žarometov
 • Grandiozno udobje: sedeži s certifikatom AGR za dobro počutje
 • Grandiozne storitve: razširjene storitve Opel OnStar z osebnim svetovalcem
 • Grandiozna premiera: predstavljena bo marca leta 2017 na naslednjem avtomobilskem salonu v Ženevi

 

Rüsselsheim. Dviga se zastor, prihaja Opel Insignia Grand Sport. Prvi pogled na naslednjo generacijo Oplove admiralske ladje kaže, da si povsem zasluži novo ime. Izjemno uspešni Insignii prve generacije, ‘Evropskemu avtu leta 2009’ z več kot 900.000 prodanimi vozili doslej, sledi nova Insignia Grand Sport, ki temelji na povsem novi arhitekturi vozila. Medosna razdalja je podaljšana za 92 mm, kar omogoča veliko več prostora v notranjosti, to pa bodo najbolj cenili potniki na zadnjih sedežih. Obenem so lahko oblikovalci novi Insignii Grand Sport namenili športna sorazmerja in pravo držo admiralske ladje: videti je daljša in nižja, ima vitko silhueto kupeja in drzno držo vozil višjega razreda. Dopolnjuje jo najboljša aerodinamika v tem razredu s količnikom CD samo 0,26. V notranjosti nova Insignia Grand Sport voznika navduši tudi z vitko armaturno ploščo, ki ga obdaja, in tri centimetre nižjim sedežnim položajem za aktivnejšo in neposrednejšo vozno izkušnjo.

 

Nova Insignia Grand Sport pa ni bolj dinamična le na videz – to je njena dejanska odlika. Tako kot pri Opel Astri je bila učinkovitost ključnega pomena tudi pri razvoju nove Insignie. Optimizacija oblog in uporaba lahkih materialov sta pomagali maso zmanjšati za do 175 kilogramov, kar prispeva k natančnejši vožnji in večji okretnosti. Nove tehnološko napredne funkcije, kot je štirikolesni pogon z nadzorom vektorjev navora – najbolj dovršeni sistem v tem segmentu – ali novi osemstopenjski samodejni menjalnik, pomagajo vozniku v celoti izkoristiti prednosti vozila.

 

Insignia Grand Sport prinaša niz vrhunskih tehnologij, ki poskrbijo, da je vožnja z njo varnejša, bolj sproščena in udobnejša kot kadarkoli doslej. Na osnovi cenjenega sistema LED matričnih prilagodljivih žarometov v Astri so Oplovi inženirji razvili drugo generacijo IntelliLux LED® žarometov za Insignio: sistem je zdaj hitrejši, natančnejši in zmogljivejši, dolge luči pa sežejo do 400 metrov daleč. Pomoč pri ohranjanju voznega pasu samodejno popravi smer, nov projekcijski zaslon in kamera z zaznavanjem v območju 360° okoli vozila pa dopolnjujejo funkcije za udobje, kot so unikatni vrhunski sedeži s certifikatom AGR, ogrevanje prednjih in zadnjih sedežev ter ogrevanje vetrobranskega stekla. Seveda je ‘na krovu’ poskrbljeno tudi za informacije in razvedrilo ter povezljivost, kar zagotavljajo sistemi IntelliLink najnovejše generacije ter pomočnik za osebne povezave in storitve Opel OnStar, ki bo z novo Insignio nudil storitve osebnega svetovalca. A nova Insignia Grand Sport ne skrbi le za varnost svojih uporabnikov: je prvi Opel z aktivnim aluminijastim pokrovom motornega prostora, ki se v primeru trčenja s pešcem v nekaj milisekundah dvigne, da poveča razdaljo do trdih delov motorja in tako zagotovi znatno večjo zaščito pešcev.

 

“Oplu je z novo Insignio Grand Sport ponovno uspel veliki met. Naša nova admiralska ladja je vse cenjene vrline svoje uspešne manjše sestre Astre ponesla na višjo raven. Nobenega avta v Insigniinem razredu ne odlikuje toliko ultra-sodobnih tehnologij. Poskrbeli smo, da je lahka, okretna in fantastična za vožnjo. Našim oblikovalcem je uspela izjemna kombinacija elegantnih in športnih potez, ki si jih z zavistjo ogledujejo tudi vozniki vozil višjih segmentov in cenovnih razredov. Nova Insignia predstavlja novo dimenzijo – je resnično Grand Sport v najboljšem pomenu besede,” pravi Oplov izvršni direktor dr. Karl-Thomas Neumann.

 

Najčistejši izraz čustev: oblikovanje po navdihu Monze Concept

 

Občudovana Monza Concept je navdihnila notranje in zunanje oblikovanje nove Insignie Grand Sport in to precej konkretno: ko so oblikovalci ustvarjali novo Oplovo admiralsko ladjo, je bil v studiu tudi model Monze. Pred oblikovalci je bila zahtevna naloga z jasnim ciljem, da ustvarijo prestižno, vitko in športno različico konceptnega avtomobila.

 

Rezultat govori sam zase. Nova Insignia Grand Sport je lažja in obenem že na pogled izjemno gibčna. Kljub malenkostnemu povečanju dolžine (na 4897 mm) so že v osnovi uspeli maso zmanjšati za približno 60 kilogramov. Skupno je novinka za do 175 kilogramov lažja od predhodnice. Čeprav so medosno razdaljo s povsem novo arhitekturo povečali za 92 milimetrov, so oblikovalci skladno skrajšali prednji in zadnji previs, kolotek pa razširili za 11 milimetrov. S temi razmerji je Insignia Grand Sport še bolj podobna avtomobilom višjih razredov s pogonom na zadnji kolesi. Za 29 milimetrov nižja, usločena strešna linija Insignii doda dramatičen poudarek: prepriča s športno in elegantno silhueto kupeja.

 

Izrazita maska in vitki žarometi, neposredno povzeti po študiji Monza Concept, optično razširijo prednji del. Maska je pomaknjena niže kot pri predhodnici in dodatno poudari trdno lego na cesti. Kromirana letev med oknom in kupejevsko linijo strehe namesto celotne kromirane obrobe grafično pomakne avto navzdol in poudari njegovo dolžino. Značilno Oplovo ‘rezilo’ v spodnjem delu vrat usmeri pozornost proti zadku vozila. Nova Insignia Grand Sport je prav tako aerodinamična, kot obljublja njen videz: z zglednim količnikom zračnega upora 0,26 je to eden najbolj aerodinamičnih avtomobilov v svojem razredu.

 

Na zadnjem delu vozila čiste in preproste linije dopolnjujejo vitke, natančne značilne dvojne LED luči, ki dajejo vozilu širši videz. Na novo zasnovana, sredinska, više nameščena LED zavorna luč je vgrajena v strešno linijo. Zadnjemu delu zagotavlja tehnično napreden videz, značilen za vozila prestižnih znamk.

 

“S sorazmerji in vsako podrobnostjo smo z novo Insignio Grand Sport želeli zagotoviti občutek vrhunske kakovosti,” je povedal Mark Adams, podpredsednik Oplovega dizajna v Evropi. “Oblika združuje tekoče linije in prefinjene površine z ostrimi, natančnimi potezami, ki dodatno poudarijo dramatična razmerja: avto je videti daljši, nižji in širši, kot je dejansko, zagotovo pa odraža prestižnost. Vsaka oblikovna podrobnost sporoča tehnično znanje in vrhunsko natančnost. Nova Insignia predstavlja izjemno vrednost z žarom avta iz višjega prestižnega razreda.”

 

Pozornost do podrobnosti je opazna tudi v notranjosti vozila. Kokpit je usmerjen vzdolž vodoravnih linij, zato je videti vitek in širok, poudarjen pa je občutek elegantne lahkotnosti in prostornosti. Nova zasnova in spremenjena razmerja prinašajo veliko prednosti potnikom na zadnjih sedežih. Podaljšana medosna razdalja in povsem nove notranje obloge zagotavljajo dodatnih 32 milimetrov prostora v višini bokov, 25 milimetrov več prostora za ramena in kolena ter 8 milimetrov več prostora za glavo. Prostornina prtljažnika meri od 490 do 1450 litrov.

 

Kokpit je povsem osredotočen na voznika, ki sedi tri centimetre niže kot v predhodnici in je zato bolje povezan z vozilom, kar mu zagotavlja intenzivno, dejavno in še bolj športno vozno izkušnjo. Obsežna sredinska konzola ga povsem obda in potrdi občutek, da sedi v avtu visokega razreda. Čiste linije, prijetne površine in prvovrstna izdelava z na otip mehkimi materiali prispevajo pomemben delež k dobremu počutju in eleganci.

 

Dizajnerji so veliko pozornosti namenili krmilnim elementom in vmesniku sistema infotainment. Zaslon na dotik sistema IntelliLink je brez okvirja in očara z dovršenostjo in tehnično izvedbo. Upravljanje številnih funkcij poteka prek zaslona na dotik, da je vmesnik kar se da preprost, tri skupine tipk pa so zasnovane za hitro in intuitivno uporabo: zgornje tipke so namenjene glavnim funkcijam sistema infotainment, sredinske klimatski napravi in ogrevanju, spodnje pa funkcijam za pomoč vozniku. Zaradi takšne jasne razporeditve se vozniku in sopotnikom ni treba poglabljati v podmenije na zaslonu na dotik, da bi odkrili najpomembnejše funkcije.

 

Pogonske tehnologije za večji užitek v vožnji

 

Insignia Grand Sport je tako dinamična za vožnjo, kot obeta njen videz. Ob uradnem začetku prodaje naslednje leto bo na voljo s pestro paleto turbo motorjev in menjalnikov. Izjemno učinkovit osemstopenjski samodejni menjalnik z optimiziranim trenjem je v ponudbi prvič. Navduši z najudobnejšim prestavljanjem v razredu, najprej pa bo na voljo samo v kombinaciji s štirikolesnim pogonom. Insigniin novi inteligentni štirikolesni pogon z nadzorom vektorjev navora je najbolj dovršen v razredu. Dopolnjuje ga povsem novo, tehnološko napredno zadnje vzmetenje s petimi členi. Dve elektronsko nadzorovani večlamelni sklopki v sistemu štirikolesnega pogona nadomeščata običajni diferencial zadnje osi in zagotavljata natančnejši prenos moči posameznemu zadnjemu kolesu, ne glede na to, ali je podlaga utrjena, mokra, poledenela ali zasnežena. Pri vožnji skozi ovinke se dodaten navor dodeli zunanjemu zadnjemu kolesu, kar občutno zmanjša podkrmiljenje in omogoča natančnejši nadzor. Ob pritisku na pedal za plin se sistem odziva v delčku sekunde in zagotovi, da ostane vozilo stabilno in ga je preprosteje krmiliti v vsaki situaciji.

 

Dodatno izpopolnjeno podvozje FlexRide je osnova za optimalno, situaciji prilagojeno vožnjo. Neodvisno ali glede na način ‘Standard’, ‘Sport’ ali ‘Tour’, ki ga je izbral voznik, nadzira in prilagaja blažilnike, krmiljenje, odziv dušilne lopute in točke prestavljanja (pri samodejnem menjalniku). Odvisno od izbranega načina sta krmiljenje in odziv dušilne lopute neposrednejša, sistem za preprečevanje zanašanja ESP pa poseže prej ali pozneje. Srce in duša prilagodljivega podvozja je nova osrednja programska oprema ‘Drive Mode Control’. Nenehno analizira informacije senzorjev in nastavitev ter prepoznava posameznikov vozni slog.

 

Varnost je na prvem mestu: izjemni asistenčni sistemi

 

Nova Insignia Grand Sport ne osupne le z najsodobnejšo tehnologijo podvozja, temveč tudi z ultra-modernimi asistenčnimi sistemi in funkcijami za udobje. Noben drug model v tem segmentu ne nudi tako široke palete inteligentnih tehnologij kot nova različica Oplove admiralske ladje.

 

Ena najsvetlejših točk v vseh pomenih besede je že druga generacija Oplovih inovativnih in nagrajenih prilagodljivih IntelliLux LED® matričnih žarometov, ki jih omogoča izboljšana tehnologija LED, dopolnjena z razvojnimi dosežki Oplovih inženirjev. Funkcija za dolge luči ima zdaj 32 LED segmentov – dvakrat več kot pri Astri –, ki so vzdolžno vgrajeni v izjemno vitke Insigniine žaromete. Večje število LED segmentov omogoča še natančnejše prilagajanje različnih vzorcev osvetlitve situacijam v prometu, prehodi med posameznimi vzorci pa so hitrejši in bolj zvezni. Rezultat je izboljšava kakovosti osvetlitve, intenzivnosti svetlobe in reakcijske hitrosti. Za dodatno izboljšanje vidljivosti pri vožnji skozi ovinke z dolgimi lučmi so Oplovi inženirji Insigniinim IntelliLux LED® matričnim žarometom dodali inovativno aktivno funkcijo za osvetlitev ovinka. Intenzivnost svetlobe LED segmentov, ki osvetljujejo notranji del ovinka, se poveča glede na zasuk volana, da bolje osvetlijo linijo vožnje, osvetlitev zunanjega dela zavoja pa se zmanjša. Poseben LED reflektor v modulu zasenčenih luči pri vožnji z dolgimi lučmi zagotovi dodaten svetlobni snop z dosegom do 400 metrov – ta rešitev je veliko dostopnejša in uporabnejša od laserskih dolgih luči, saj je možno reflektor aktivirati in uporabiti veliko pogosteje.

 


Med dodatnimi sistemi za pomoč vozniku so tudi:

 

 • Projekcijski zaslon: informacije o hitrosti, prometnih znakih, nastavljeni hitrosti omejevalnika hitrosti ali napotki navigacijskega sistema se projicirajo na vetrobransko steklo v voznikovem neposrednem zornem kotu, da lahko s pogledom ves čas spremlja dogajanje v prometu.
 • Sistem kamer z vidnim poljem 360°, ki ga sestavljajo štiri individualne kamere na vsaki strani vozila. Omogoča nadzor v celotnem krogu iz ptičje perspektive in znatno olajša vsak parkirni manever.
 • Prilagodljivi regulator hitrosti (ACC), ki meri razdaljo do vozila pred sabo in ustrezno prilagodi hitrost. V primeru nenadnega skrajšanja razdalje med voziloma ACC sproži samodejno zaviranje v sili.
 • Pomoč pri ohranjanju voznega pasu s samodejnim popravkom smeri in opozarjanjem na zapuščanje voznega pasu (LDW). Z nežnim pomikom volana (in opozorili LDW, če so potrebna) pomaga vozniku preprečiti nenamerno zapuščanje voznega pasu.
 • Opozarjanje na prečni promet za vozilom. Sistem uporablja radarske senzorje v zadnjem odbijaču in z njimi zaznava predmete, ki se bližajo z razdalje do 20 metrov pod kotom 90 stopinj iz leve ali desne strani za vozilom, kar je zelo uporabno ob zmanjšani vidljivosti pri vzvratni vožnji iz parkirnega mesta.

 

Preprosto vrhunsko: vrhunsko udobje in sistemi za informacije in razvedrilo

 

Insignia Grand Sport postavlja merila glede udobja. Opel je še vedno eden redkih proizvajalcev, ki nudi sedeže s certifikatom ‘Aktion Gesunder Rücken’ (kampanja za zdrav hrbet), zagotovo pa je naredil največ za njihovo demokratizacijo oziroma širšo dostopnost. Vrhunska ergonomska prednja sedeža v Insignii nudita edinstveno kombinacijo električnih nastavitev bočne opore, masažne funkcije, pomnilnika položaja in prezračevanja, ki dopolnjujejo standardne možnosti nastavljanja v različnih smereh. Potnike v zadnjem delu vozila bo razvajala tudi možnost ogrevanja zunanjih sedežev. Poleg tega ogrevano vetrobransko steklo poskrbi za hitro preglednost v ledeno mrzlih zimskih jutrih. Sistem vstopa v vozilo in zagona motorja brez ključa je zdaj del standardne opreme pri vseh različicah in zagotavlja nadvse udobno uporabo vozila.

 

Za odlično razvedrilo in izjemno povezljivost – dva od Oplovih zaščitnih znakov – poskrbijo najnovejši sistemi IntelliLink, združljivi s funkcijama Apple CarPlay in Android Auto. Ko je pametni telefon povezan s sistemom za informacije in razvedrilo v vozilu, se lahko tudi brezžično polni. Seveda je ‘na krovu’ tudi revolucionarni sistem za povezave in storitve Opel OnStar, ki nudi široko paleto storitev od samodejnega klica pri trčenju do pomoči v primeru kraje vozila. Z novo Insignio prihaja tudi nova storitev osebnega svetovalca, ki uporabnikom omogoča, da svetovalcu sistema OnStar na primer naročijo izbiro hotela in rezervacijo sobe. Dostopna točka 4G LTE Wi-Fi* v sklopu sistema OnStar (razpoložljivost je odvisna od države) potnikom v Insignii omogoča, da svoje naprave povežejo z internetom.

 

Oplova nova admiralska ladja se bo svetu prvič predstavila marca 2017 na avtomobilskem salonu v Ženevi.