Novice Opel Avto Tavčar SežanaOpel Novice Avto Tavčar Sežana
Novosti, akcije, predstavitve novih modelov, dogodki, tekmovanja ... Bodite prvi in izvedite vse o novostih pri Oplu.

Predstavili sta se novi MOKKA X in Zafira

21.10.2016

  • Nova MOKKA X: drznejše zunanje poteze, še bolj prefinjena v notranjosti
  • Zafira: nov ergonomski kokpit in udobje salona za do sedem oseb
  • Obe temeljito povezani: nov infotainment z integracijo pametnega telefona IntelliLink in sistem Opel OnStar

 

Ljubljana. V teh dneh sta istočasno med slovenske kupce zapeljala dva nova Oplova modela MOKKA X in Zafira.

 

NOVA OPEL MOKKA X

Popotnica nove MOKKE X je odlična, saj je njena predhodnica Mokka prve generacije od uvedbe leta 2012 navdušila že več kot 600.000 uporabnikov, od tega tudi 2000 slovenskih kupcev. Eleganten videz, paleta živahnih motorjev in pustolovski značaj, neprekosljive možnosti za povezave in vrsta najsodobnejših tehnologij imajo zasluge, da je to zagotovo eden najbolj priljubljenih avtomobilov v svojem razredu v Evropi. Opel se je pri razvoju nove Opel MOKKE X odločil, da bo ohranil prednosti prejšnje različice, hkrati pa je z opaznimi dopolnitvami poskrbel, da bo prodajna uspešnica še bolj zaželena.

 

Oblikovanje: drzno, pustolovsko, prefinjeno

 

Oblikovanje zunanjosti nove Opel MOKKE X odlikuje drzen značaj. Videz prednjega dela je skladen z Oplovo novo podobo, vključno z masko v obliki krila in izrazitim pečatom dnevnih luči LED v obliki dvojnega krila. Prednji del ima tudi natančneje in še bolj elegantno izklesane površine. Vizualno mu to zagotavlja širšo, stabilnejšo in ‘možato’ držo. Zadnji del te poteze povzema z naslednjim dvojnim krilom zadnjih luči LED, ki so na voljo za doplačilo. Boki karoserije so zadržali izklesane in elegantne poteze s športnim poudarkom, spodnjemu delu karoserije pa daje posebno energijo značilno Oplovo ‘rezilo’, ki je proti zadku vozila zamaknjeno navzgor. Za dodaten poudarek športnega in ekskluzivnega videza poskrbijo nove živahne barve, med katerimi sta tudi ‘amber oranžna’ in ‘absolute rdeča’, za doplačilo pa je na voljo tudi paket OPC Line Sport s prednjim in zadnjim podaljškom odbijača ter stranskimi zaščitnimi oblogami.

 

Notranjost Opel MOKKE X je dobila povsem nove poteze. Nov sklop instrumentov obdajajo bolj vodoravno usmerjeni elementi. Armaturna plošča je tako na videz preprostejša in čistejša, obenem pa je še bolj ostro in natančno izdelana. Sredinski sklad je na novo zasnovan ob 7- ali 8-palčnem zaslonu na dotik sistemov za informacije in razvedrilo nove generacije. Zdaj prevzame s prefinjeno eleganco in čistejšim oblikovanjem z manj gumbi – številne funkcije so zdaj dostopne prek zaslona na dotik. Obenem je osrednji informacijski zaslon bolje čitljiv, kar zagotavljajo novi 3,5-palčni monokromatski in 4,2-palčni barvni zasloni z belo osvetlitvijo LCD.

 

4x4: prilagodljivi štirikolesni pogon z novim šeststopenjskim avtomatskim menjalnikom

 

Kompaktni SUV je za doplačilo na voljo z inteligentnim prilagodljivim štirikolesnim pogonom, ki je predhodnici pomagal do osvojitve dveh nagrad za avto leta s štirikolesnim pogonom v Nemčiji. Inteligentni štirikolesni pogon z elektronskim sistemom večlamelne sklopke brezhibno porazdeli moč med prednjo in zadnjo osjo v razmerju od 100:0 do 50:50, pri vsakdanji uporabi pa deluje kot varčni prednji pogon. Ko voznik v mirovanju pritisne pedal sklopke, se aktivira v delčku sekunde, da prepreči zdrs pri speljevanju MOKKE X. Med vožnjo se vsa moč prenaša prednjim kolesom, štirikolesni pogon pa se vključi samo, ko to za izboljšanje prenosa moči na podlago zahtevajo vozne razmere, še posebej na mokrih in spolzkih površinah. Na mokrih cestah in v dežju je možna tudi občasna prerazporeditev prenosa moči pogonskega sklopa. Odvisno od stanja vozila in pogojev na cestišču lahko sistem navor prenese na zadnjo os. Tako tudi pri kratkotrajnih situacijah, na primer ko vozilo zapelje v udarno jamo ali naleti na poledico, dodaten navor zadnjih koles poskrbi za maksimalen oprijem in stabilnost ter tako poveča občutek varnosti in užitek pri vožnji.

 

Štirikolesni pogon je na voljo v kombinaciji z dobro znanim 1,4-litrskim bencinskim motorjem s 103 kW/140 KM (poraba pri ciklusu NEDC: mestna vožnja 8,21–8,3 l/100 km, zunajmestna vožnja 5,51–5,6 l/100 km, kombinirano 6,41–6,5 l/100 km; emisije CO2 1491–152 g/km) in cenjenim 1,6-litrskim ‘šepetajočim dizelskim motorjem’ CDTI s 100 kW/136 KM (poraba pri ciklusu NEDC: mestna vožnja 5,01–5,2 l/100 km, zunajmestna vožnja 4,21–4,4 l/100 km, kombinirano 4,51–4,7 l/100 km; emisije CO2 1191–124 g/km). V obeh primerih motor dopolnjuje šeststopenjski ročni menjalnik.

 

Opel bo prav tako poskrbel za uporabnike, ki iščejo različico s štirikolesnim pogonom in šeststopenjskim avtomatskim menjalnikom, saj bo inteligentni sistem na voljo z novim najzmogljvejšim 1,4-litrskim motorjem ECOTEC® Turbo z neposrednim vbrizgom s 112 kW/152 KM (poraba pri ciklusu NEDC: mestna vožnja 7,81–7,9 l/100 km, zunajmestna vožnja 5,61–5,7 l/100 km, kombinirano 6,41–6,5 l/100 km; emisije CO2 1481–150 g/km), ki ga je uvedla nova Opel Astra.

 

Varnost: žarometi AFL LED z najsodobnejšo naprej usmerjeno kamero Opel Eye

 

Pri razvoju Opel MOKKE X so Oplovi inženirji spet upoštevali strategijo zagotavljanja dostopnosti inovativne tehnologije širši skupini kupcev, saj so uvedli prilagodljivo prednjo osvetlitev z žarometi, ki v celoti delujejo s svetili LED. Novi sistem AFL LED funkcije žarometov samodejno prilagaja voznim situacijam, da zagotovi najboljšo možno osvetlitev brez slepljenja drugih voznikov. Deluje z devetimi različnimi funkcijami, kot so osvetlitev v mestu, osvetlitev za podeželske ceste in turistični način za osvetlitev pri vožnji na nasprotnem voznem pasu. Ta sistem s svetili LED nadomešča prejšnji sistem z biksenonskimi žarometi AFL+. Po eni strani človeško oko zaznava predmete, osvetljene s svetili LED, v ‘pravih barvah’, kar zagotavlja večje vizualno udobje. Ker v modulu luči ni mehanskih premikov, je prilagajanje hitrejše in natančnejše, obenem pa je zagotovljena dolgotrajna zanesljivost. Novi žarometi porabijo manj energije in so zato varčnejši.

 

Najsodobnejša naprej usmerjena kamera Opel Eye z višjo ločljivostjo in zmogljivejšo obdelavo slike pozitivno vpliva na vse funkcije, ki jih podpira, vključno s samodejnim vklopom dolgih luči sistema AFL LED. Z izboljšano kamero in podporo podatkov o prometnih znakih navigacijskega sistema, ki je na voljo za doplačilo, izboljšani pomočnik za prepoznavanje prometnih znakov v Opel MOKKI X še učinkoviteje prepoznava prometne znake. Prikaz razdalje sledenja (FDI) uporablja naprej usmerjeno kamero za zaznavanje vozil, ki vozijo v isti smeri pred vozilom, opozorilo na nevarnost naleta pa je zdaj izboljšano z odsevnim prikazom opozorila z lučmi LED. Če se razdalja med voziloma prehitro zmanjšuje, se na vetrobranskem steklu pokaže LED odsev rdečih luči. Obenem zvočni signal opozori voznika, da mora zavirati. Opozarjanje na zapuščanje voznega pasu se samodejno aktivira pri hitrosti nad 60 km/h in s prikazom med instrumenti in zvočnim signalom opozori voznika, če začne vozilo nenamerno zapuščati svoj vozni pas.

 

Povezljivost in udobje: od najnovejša generacije sistemov IntelliLink do ergonomskih sedežev

 

Opel MOKKA X bo že ob začetku prodaje na voljo z vsemi storitvami Opel OnStar (odvisno od stopnje opreme). Obenem bosta na voljo dve različici nove generacije sistema za informacije in razvedrilo IntelliLink. IntelliLink bo v vozilo prinesel svet pametnih telefonov, saj omogoča projekcijo funkcij in aplikacij tako prek programa Apple CarPlay kot tudi Android Auto (slednjega Google še ne omogoča v Sloveniji).

 

Nova Opel MOKKA X pa ni le eden najbolje povezanih avtomobilov v svojem segment, zagotovo je tudi eden najudobnejših. Tako kot pri večini Oplovih modelov je zveza neodvisnih medicinskih strokovnjakov s področja ortopedije, združenih v kampanji AGR (kampanja za zdrav hrbet), preverila in podelila certifikat ergonomskim sedežem, ki so edinstveni v segmentu, z njimi pa so dolga potovanja prav tako udobna kot raziskovanja zahtevnejših terenov. Vsestransko vozilo za vse terene pa navdušuje še z eno funkcijo za udobje: omogoča namreč odpiranje vrat in zagon motorja brez ključa. Vozniku za odklepanje ali zaklepanje vozila ni treba pritiskati gumbov na daljinskem upravljalniku ali ključu. Zadošča, da ga ima v žepu ali torbici, nato pa lahko z rahlim pritiskom na majhen gumb na poljubnih vratih vozila omogoči ali prepreči dostop do notranjosti in prtljažnika vozila. Prav tako lahko brez fizične uporabe ključa vzpostavi kontakt in zažene motor.

 

S preverjenimi terenskimi zmogljivostmi in ponudbo pogonov, izjemnimi možnostmi za povezave, vrhunskim udobjem ter novim, svežim in drznim oblikovanjem je nova Opel MOKKA X pripravljena, da nadaljuje z nespornim slovesom predhodnice in obenem Oplu ponovno pridobi nove kupce.

 

NOVA OPEL ZAFIRA

Odkar je Opel leta 1999 v segmentu kompaktnih enoprostorcev uvedel svoj revolucionarni sistem integriranih sedmih sedežev, je za Opel Zafiro značilna edinstvena kombinacija izjemne vsestranskosti in optimalnega udobja. Opel je doslej prodal 2,7 milijona Zafir, od tega skoraj 5000 v Sloveniji. Najpogostejši kupci pa so bile družine in poslovni uporabniki, ki potrebujejo prostorno in prilagodljivo vozilo za udobna dolga potovanja.

 

Ko bo novembra na voljo pri trgovcih, se ne bo zanašala le na preverjene odlike svoje predhodnice, kot so sedežni sistem Flex7®, prednja sedeža AGR z ergonomskim certifikatom, nosilec za kolesa FlexFix® ali prilagodljivo vzmetenje FlexRide – Zafira prihaja z drznim novim oblikovanjem zunanjosti in preoblikovano notranjostjo z izjemno prostornostjo in vrhunskimi možnostmi za povezave. Oplova najnovejša generacija sistemov za informacije in razvedrilo IntelliLink je združljiva s programoma Apple CarPlay in Android Auto*, sistem za osebne povezave in storitve Opel OnStar pa je glede na izbrano opremo na voljo standardno ali za doplačilo. Obenem bo Opel v tem segmentu prvič uvedel sistem prilagodljivih žarometov, ki so za doplačilo na voljo tudi s tehnologijo LED. Nova Zafira bo tako resnično udoben in varen potovalni salon tako za voznike kot za sopotnike.

 

Dobro vidna kakovost: športno oblikovanje zunanjosti in prvorazredna notranjost

 

Dinamična oblika novih žarometov in poudarjeno športna dvodelna maska poskrbita za pečat oblikovanja nove Zafire. Prednja žarometa se zlivata z masko v grafično enoto. Tridimenzionalna kromirana letev z Oplovim simbolom se optično spaja z žarometi in poudari občutek širine. Značilne, natančno izklesane nove dnevne luči – zgornja ima tudi funkcijo LED smernika – z Oplovim dvojnim krilom dodatno zaznamujejo novo Zafiro in poudarijo stabilno, športno in dinamično oblikovanje prednjega dela.

 

Nova, elegantna zasnova prednjega dela vozniku in sovozniku zagotavlja optimalno preglednost naprej. Vse pomembne funkcije, na primer zaslon in stikala za upravljanje, so v voznikovem dosegu. Zaslon sistema za informacije in razvedrilo, ki je bil prej nameščen nad sredinsko konzolo, je v kokpitu nove Zafire nadomestil nov, povsem povezan zaslon na dotik, nameščen niže v sredinski konzoli. Oblikovalci so hkrati zmanjšali število stikal in gumbov za upravljanje. 7-palčni zaslon na dotik zagotavlja resnično vrhunski občutek. Novega, tridimenzionalno oblikovanega volana z manjšim in učinkovitejšim pokrovom varnostne blazine ne odlikuje le izjemen videz, navdušuje tudi s poudarjeno ergonomijo.

 

Kupci lahko izbrajo novo Zafiro z najnovejšima sistemoma za informacije in razvedrilo IntelliLink – oba s 7-palčnim barvnim zaslonom na dotik. R4.0 IntelliLink potovalni salon dopolnjuje s svetom pametnih telefonov, saj je glede na uporabnikovo napravo združljiv s programoma Apple CarPlay in Android Auto (Google ga še ne podpira v Sloveniji). Navi 950 IntelliLink je idealna izbira za kupce, ki želijo sistem za informacije in razvedrilo z vgrajenim navigacijskim vodenjem. Na voljo je tudi sistem Opel OnStar. Sistem za osebne povezave in storitve varuje potnike s samodejnim odzivom v primeru trčenja in številnimi drugimi funkcijami. S sistemom Navi 950 nudi tudi prenos cilja.

 

Odlična kombinacija: vrhunska vsestranskost, dopolnjena z zračno prijetnostjo salona

 

Tako kot v prejšnjih generacijah Zafire se lahko voznik in sopotniki veselijo sproščene vožnje v ergonomskih športnih sedežih s potrdilom združenja AGR iz ponudbe opreme za doplačilo. Večfunkcijska sredinska konzola FlexRail® na aluminijastih vodilih omogoča uporabo prilagodljivih modulov za shranjevanje med prednjima sedežema. Potniki v srednji vrsti lahko uživajo v preobrazbi kabine v prostoren in udoben salon. Z dovršenim mehanizmom za zlaganje je možno naslonjalo srednjega sedeža v drugi vrsti preklopiti navzdol in ga zavrteti ter tako zagotoviti udoben naslon za roke potnikoma na zunanjih sedežih. Obenem je možno ta sedeža pomakniti nazaj in proti sredini vozila, da lahko potnika uživata v dodatnem prostoru za kolena in ramena, ki se z udobjem brez težav primerja z limuzinami najvišjega razreda. Sedeža v tretji vrsti je možno preklopiti navzdol in ju poravnati z dnom prtljažnika, da je na voljo povsem ravna tovorna površina. Osebno udobje je nadvse pomembno: Oplovi oblikovalci so prilagodljivo notranjost zasnovali kot salon za sprostitev in uživanje v prijetnem okolju tako na službenih vožnjah kot na počitnicah.

 

Panoramsko vetrobransko in panoramsko strešno okno iz ponudbe opreme za doplačilo poskrbita za dodatno udobje in izjemen občutek prostornosti. Vetrobransko steklo se razteza od pokrova motornega prostora skoraj do B-stebričkov, da je pogled s prednjih sedežev navzgor praktično neomejen. Panoramsko strešno okno se nadaljuje neposredno za vetrobranskim steklom in sega vse do zadnjega dela vozila ter poskrbi za svetlo in zračno okolje salona.

 

Prostor za vse: inteligentne rešitve za shranjevanje

 

Nova Zafira pa nudi veliko več kot ‘samo’ ekstremno udoben način potovanja. Potovalni salon je lahko tudi manjši dostavnik. V konfiguraciji s petimi sedeži meri prostornina Zafirinega prtljažnika 720 litrov po standardu ISO 3832, ob preklopu sedežev v drugi vrsti pa se prostornina poveča na 1860 litrov.

 

Obenem nudi Zafira več kot 30 možnosti za shranjevanje predmetov. Nosilec za kolesa FlexFix® iz ponudbe opreme za doplačilo je ekstremno praktičen, saj je vgrajen v zadnji del vozila. Uporabniki ga lahko kot predal izvlečejo iz zadnjega odbijača in nanj namestijo do štiri kolesa (s skupno maso do 80 kilogramov). Ker je možno povsem naloženi nosilec FlexFix® odmakniti, je zagotovljen dostop do prtljažnih vrat in njihovo odpiranje tudi pri prevozu koles.

 

Vrhunske vgrajene tehnologije: inovativnost, varnost, individualna prilagodljivost in dinamika

 

Inženirji so tudi z novo Zafiro sledili Oplovi strategiji zagotavljanja dostopnosti inovativnih tehnologij širši skupini uporabnikov, saj so jo opremili z novimi prilagodljivimi LED žarometi. Novi sistem AFL LED samodejno prilagaja vzorec osvetlitve z žarometi pogojem pri vožnji, da vedno zagotovi optimalno osvetljenost. Sistem uporablja devet različnih funkcij/vzorcev, kot sta osvetlitev v mestu in na podeželju pa tudi turistični način in osvetlitev ustavljenega vozila (eko). Ta aktivira način za varčno porabo energije, ko vozilo miruje, na primer pred semaforjem.

 

Najnovejša različica naprej usmerjene kamere Opel Eye® podpira številne sisteme za pomoč vozniku, vključno z nadzorom dolgih luči sistema AFL LED in prepoznavanjem prometnih znakov. Tudi prikaz razdalje sledenja (FDI)uporablja naprej usmerjeno kamero za zaznavanje premikajočih se vozil, ki vozijo spredaj, opozorilo na nevarnost naleta pa z vidnimi in zvočnimi signali opozori, če se razdalja med voziloma prehitro zmanjšuje. Opozorilo na zapuščanje voznega pasu se samodejno vklopi pri hitrosti nad 60 km/h ter z lučko med instrumenti in zvočnim signalom opozori voznika, če začne nenamerno voziti iz svojega voznega pasu.

 

Dve nadaljnji funkciji poskrbita za večje udobje in zmanjšata stres pri vožnji z novo Zafiro: to sta prilagodljivi regulator hitrosti in podvozje FlexRide. Prilagodljivi regulator hitrosti s pomočjo radarja za prednjo masko vozniku pomaga ohranjati nastavljeno hitrost ob vzdrževanju izbrane razdalje do vozila, ki vozi spredaj. Voznik lahko poleg hitrosti nastavi tudi varnostno razdaljo v treh stopnjah – daleč, srednje, blizu. Prilagodljivo mehatronsko podvozje FlexRide se stalno prilagaja glede na vozne situacije, slog vožnje in individualne želje voznika.

 

Široka paleta pogonov: zabavna vožnja z bencinskimi, dizelskimi in plinskimi (LPG) motorji

 

Kupci Zafire lahko izbirajo tudi med pestro ponudbo motorjev, saj je nova Zafira na voljo s popolno paleto pogonov. Na voljo so bencinski in dizelski motorji ter plinski motor LPG z močjo od 88 kW/120 KM do 147 kW/200 KM (poraba goriva: mestna vožnja 6,1–11,5 l/100 km, zunajmestna vožnja 4,9–7,5 l/100 km, kombinirano 4,5–9,0 l/100 km; emisije CO2 kombinirano 129–182 g/km (v skladu z uredbo (ES) št. 715/2007); v Nemčiji razred energijske učinkovitosti D-A). Najzmogljivejši v konjenici motorjev za Zafiro je turbomotor 1.6 ECOTEC z neposrednim vbrizgom in 147 kW/200 KM. Z največjim navorom 280 Nm potrebuje samo 8,8 sekunde, da kompaktnega enoprostorca požene iz mirovanja do 100 km/h, največja hitrost pa znaša 220 km/h. Obenem v peti prestavi pospeši od 80 do 120 km/h v samo 8,3 sekunde (poraba goriva s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, sistemom Start/Stop in pnevmatikami z nizkim kotalnim uporom: mestna vožnja 8,4 l/100 km, zunajmestna vožnja 5,9 l/100 km, kombinirano 6,8 l/100 km; emisije CO2 kombinirano 160 g/km (v skladu z uredbo (ES) št. 715/2007); v Nemčiji razred energijske učinkovitosti C).

 

Kljub spreminjajočim se trendom ostaja segment kompaktnih enoprostorcev na ravni petih odstotkov trga kar pomeni skoraj 730,000 vozil letno in med njimi bo zagotovo pomembno mesto imela tudi nova Opel Zafira.