Novice Opel Avto Tavčar SežanaOpel Novice Avto Tavčar Sežana
Novosti, akcije, predstavitve novih modelov, dogodki, tekmovanja ... Bodite prvi in izvedite vse o novostih pri Oplu.

Dirka za veliko nagrado starodobnikov AVD Oldtimer Grand Prix: Opel se je bo udeležil s Calibro V6, zmagovalko mednarodnega prvenstva turnih avtomobilov leta 1996.

05.08.2016

  • Mednarodno prvenstvo turnih avtomobilov 1996: Opel zmaga s Calibro V6
  • 24 ur Nürburgringa 2003: Opel zmaga z Astro V8 Coupé
  • Velika nagrada starodobnikov 2016: na stezo se bodo podali Oplovi turni avtomobili od Mante A do Astre TCR
  • Na ogled v ‘paddocku’: Oplovi dirkalniki za reli, ki jih je vozil Walter Röhrl

 

Rüsselsheim. Dirka AVD Oldtimer Grand Prix na legendarnem Nürburgringu predstavlja višek sezone za ljubitelje klasike. Letos Opel svojo uspešno tradicijo v avtomobilskem športu praznuje s slavnimi turnimi avtomobili. ‘Pole position’ je pripadel Calibri V6, ki je zmagala na mednarodnem prvenstvu turnih avtomobilov leta 1996. Črna Calibra ‘Cliff’, ki jo je vozil Manuel Reuter, je osvojila zadnji naslov ITC kljub močni konkurenci vozil znamke Alfa Romeo in Mercedes. Na Nürburgringu bo Calibro s štirikolesnim pogonom vozil Jockel Winkelhock, nekdanji dirkač DTM in ambasador znamke Opel.

 

 

Calibra V6 pa ne bo edini Opel na stezi. Zmagovalki prvenstva ITC se bodo pridružili Irmscher Manta A (s katero sta legendi relija Walter Röhrl in Rauno Aaltonen zmagala na 24 urah dirkališča Spa leta 1975), Gerent Opel GTskupine 4 in Steinmetz Commodore s 300 KM iz leta 1971. Kot predstavnika ljubljencev avtomobilskih navdušencev bosta nastopila tudi Opel Rekord C skupine 5, znan kot ‘črna vdova’, in Opel Manta skupine H, ki od svojega prvega nastopa ni zamudila niti ene 24-urne dirke na Ringu. Enako doma se tu počuti tudi Astra V8 Coupe s 500 KM, zmagovalka 24-urne dirke v ‘zelenem peklu’ leta 2003, ko so se za volanom menjavali Manuel Reuter, Timo Scheider, Marcel Tiemann in Volker Strycek. Astrin dirkalnik se je skoraj uvrstil v proizvodnjo kot OPC X-Treme, leta 2001 na avtomobilskem salonu v Ženevi prikazani model pa bo spet na razstavnem odru dirke za veliko nagrado starodobnikov. Posebej za ljubitelje relija bodo model OPC X-Treme na razstavnem prostoru Oplovih klasik v ‘paddocku’ spremljali trije dirkalniki za reli, ki jih je vozil nekdanji svetovni in evropski prvak v reliju Walter Röhrl – Ascona A in Kadett C GT/E iz legendarnega obdobja Röhrl/Berger in Opel Ascona 400, s katero sta se Röhrl in njegov sovoznik Christian Geistdörfer zavihtela (bolje rečeno pridrsela) do krone WRC – svetovnega prvenstva v reliju leta 1982.

 

 

Poleg zgodovinskih starodobnikov se bo predstavila tudi trenutna generacija turnih avtov serije TCR. Povsem nova Opel Astra TCR bo prvič nastopila na dirki Oldtimer GP, Calibri V6 in ostalim pa se bo pridružila tudi na dirkalni stezi. Opel Astra TCR združuje proizvodni avtomobil z najsodobnejšo tehnologijo iz sveta dirk, kar ekipam omogoča udeležbo na hitrostnih in vzdržljivostnih dirkah s strogimi omejitvami in pravili. Petvratno Astro poganja izjemno učinkovit 2,0-litrski turbomotor, ki je v skladu s pravilnikom omejen na največ 300 KM in 420 Nm navora. Pri samo 1200 kg suhe mase je to več kot dovolj zmogljivosti za izjemno spektakularne – in obenem dostopne – nastope na avtomobilskih dirkah.