Novice Opel Avto Tavčar SežanaOpel Novice Avto Tavčar Sežana
Novosti, akcije, predstavitve novih modelov, dogodki, tekmovanja ... Bodite prvi in izvedite vse o novostih pri Oplu.

Oplovi predstavniki v Ženevi: GT Concept, Mokka X in Astra

01.02.2016

avtomobilski salon 2016

Na 86. Mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi (od 3. do 13. marca 2016) je pred Oplom vznemirljiv izziv: predstavlja svojo vizijo športnega avta prihodnosti, ki odraža popolno samozavest in strast znamke pri ustvarjanju avtomobilov. Svetovni javnosti se bo GT Concept, neposredni naslednik legendarnega modela Experimental GT, prvič pokazal na Oplovem razstavnem prostoru s številko 2231 v hali 2 sejmišča Palexpo, s svojim futurističnim in prvinskim oblikovanjem pa bo zagotovo ena od zvezd letošnjega salona. Obenem bo družba s sedežem v Rüsselsheimu javnosti predstavila tudi novoMokko X. Novi kompaktni športni terenec se na uspešno pot svoje predhodnice podaja z izpopolnjeno in zaželeno zunanjostjo, prefinjeno notranjostjo in ponudbo sistemov za informacije in razvedrilo z vrhunskimi povezavami. Tretja zvezda Oplovega razstavnega prostora s številko 2231 v hali 2 sejmišča Palexpo bonova Astra. Oplova predstavnica v kompaktnem razredu bo dokazala svojo izjemno vsestranskost v izvedbi s petimi vrati in kot nadvse uporabni Sports Tourer. Mednarodni debi čaka tudi Astro TCR, ki navdušuje z izjemnimi športnimi potezami.

“Naša paleta zvezd v Ženevi odlično odraža Oplov današnji položaj. GT Concept kaže našo inovativnost in jasno vizijo nadaljnjega razvoja. Nova Astra in nova Mokka X sta dokaz, da z osredotočenostjo na želje uporabnikov izdelujemo občudovane in obenem dostopne avtomobile. Astra TCR potrjuje, kako pomembno vlogo v naši zgodovini ima avtomobilski šport v vseh čustvenih odtenkih,” je povedal izvršni direktor skupine Opel dr. Karl-Thomas Neumann.

GT Concept: prvinski športni avto prihodnosti

Leto 2016 je nekaj posebnega v 154-letni zgodovini podjetja iz Rüsselsheima. Avtomobilski proizvajalec z bogato tradicijo ne bo le nadaljeval svoje zgodbe o uspehu, temveč bo dokončal največji preobrat v avtomobilski zgodovini. Prodajne številke zbujajo optimizem. To je tudi idealen trenutek, da Opel z vizionarskim in obenem dostopnim športnim avtom pokaže, kakšna bo njegova prihodnost. GT Concept bo zagotovo eden od vrhuncev ženevskega salona – navdušil bo mlade in stare ljubitelje avtomobilov. Osupljivi športnik s sredinsko nameščenim motorjem spredaj in zadnjim pogonom je neposredni naslednik modela Opel GT iz šestdesetih in sedemdesetih let 20. stoletja in študije Monza Concept, ki so jo leta 2013 predstavili v Frankfurtu. Oplovo kiparsko oblikovalsko filozofijo dviga na naslednjo raven. Konceptni športni avto je avantgarden in prvinski hkrati, saj zavrača vse, kar bi motilo čisto obliko in izvedbo. GT Concept nima niti kljuk na vratih niti zunanjih ogledal in brisalcev, prav tako je brez vseh odvečnih okrasnih elementov. Značaj dinamičnega športnega avtomobila poudarjajo za dirkalnike tako značilen dolg pokrov motornega prostora, ekstremno kratki previsi in značilna drzna rdeča linija, ki vodoravno predeli vozilo in poudarja razmerja. Odsotnost pokrova prtljažnika, zanimiva in inovativna zasnova vrat, dvojna izpušna cev v sredini, oblika volana in seveda ime so povzeti po izvirnem GT-ju. A GT Concept ni le preprosta kopija slavnega predhodnika – raje brez nostalgije in retro oblikovanja povsem na novo v celoti poustvarja drzen in vznemirljiv slog izvirnika.

Opel GT Concept je zasnovan kot dostopen športen avto in ne nedosegljiv superšportnik. Poganja ga v prednjem delu sredinsko nameščeni 1,0-litrski trivaljni bencinski motor s turbopolnilnikom. Osnova izjemno učinkovitega motorja z neposrednim vbrizgom so ultra-sodobni, povsem aluminijasti motorji, uporabljeni v modelih ADAM, Corsa in Astra, v športni izvedbi pa razvije 107 kW/145 KM. Največji navor znaša 205 Nm (podatki o porabi za model Opel GT Concept še niso na voljo). Moč se prek sekvenčnega šeststopenjskega menjalnika z obvolanskima prestavnima ročicama prenaša na zadnjo os, ki je opremljena z mehansko zaporo diferenciala. Dvosedežnik, ki tehta manj kot 1000 kilogramov, navdušuje z ustrezno zmogljivostjo, saj od 0 do 100 km/h pospeši v manj kot osmih sekundah in doseže največjo hitrost 215 km/h.

Opel Mokka X: željna pustolovščin, drzna in z izjemnimi povezavami

GT Concept pa ne bo edina Oplova svetovna premiera v Ženevi – pridružila se mu bo tudi pustolovska nova Mokka X. Že od začetka prodaje pred tremi leti je kompaktni športni terenec prava zgodba o uspehu, kar potrjuje tudi več kot 500.000 naročil po vsej Evropi. Da bo tudi naslednje poglavje enako uspešno, je Opel poskrbel za celovito prenovo in dodatek k imenu: črka X ob imenu modela bo v prihodnje poudarjala pripravljenost na pustolovščine z videzom in funkcijami Oplovih modelov v segmentu športnih (SUV) in mestnih terencev (crossover).

Nova zunanjost zagotavlja Mokki X še drznejši videz. Prednji del odraža novo Oplovo oblikovalsko filozofijo, ki ji dajeta poseben poudarek vodoravno usmerjena prednja maska v obliki krila in dominantno izrazito dvojno krilo LED dnevnih luči. Prednjo masko odlikujejo natančno in elegantno izklesane kovinske ploskve z manj plastičnimi okrasnimi elementi. Mokka X ima zdaj širšo, trdnejšo in odločnejšo držo. Za dopolnitev poskrbi dvojno krilo zadnjih luči. Boki vozila so ohranili izklesane in elegantne poteze, za poudarjeno športen značaj pa poskrbijo mišičaste linije spodnjega dela karoserije z značilnim srpastim ‘rezilom’, ki je proti zadnjemu delu vozila usmerjeno navzgor.

mokka x

V notranjosti navduši prefinjenost, s katero so oblikovalci zasnovali Mokko X. Pogled takoj pritegne povsem nova armaturna plošča z vodoravno razporejenimi elementi. Odlikujejo jo preprostejši in preglednejši videz ter natančnejša izdelava. Sredinski sklad je dobil nove poteze, glavna pozornost pa je namenjena 7- ali 8-palčnemu zaslonu na dotik sistema Infotainment nove generacije. Ta prepriča s prefinjeno eleganco in preglednostjo, saj je upravljanje funkcij prek zaslona na dotik omogočilo opustitev številnih tipk in krmilnikov.

Mokka X bo zagotovo med najbolje povezanimi vozili v svojem razredu. Na voljo bosta dve različici sistema za informacije in razvedrilo IntelliLink nove generacije s funkcijo Apple CarPlay ali Android Auto, ki v vozilo prinaša svet pametnih telefonov. Poleg tega bo Mokka X že od začetka prodaje na voljo s sistemom Opel OnStar, ki so ga uvedli v 13 evropskih državah, leta 2016 pa se jim bo pridružilo nadaljnjih 19 držav. Osebni pomočnik kot angel varuh poskrbi za povezave in servisne storitve, obenem pa Mokko X spremeni v zmogljivo dostopno točko Wi-Fi 4G LTE (storitev je trenutno na voljo v Nemčiji, Veliki Britaniji, Španiji in na Nizozemskem, v naslednjih mesecih pa sledi razširitev na več držav).

Pod motornim pokrovom bo za pogon na voljo tudi 1,4-litrski bencinski turbomotor nove generacije z neposrednim vbrizgom, ki razvije 112 kW/152 KM, dopolnjujejo pa ga šeststopenjski avtomatski menjalnik, sistem Start/Stop in prilagodljivi štirikolesni pogon (poraba in emisije CO2 pri kombiniranem ciklu: 6,6 l/100 km, 154 g/km, predhodni podatki).

Z uvedbo prilagodljivih LED žarometov so Oplovi inženirji ponovno izpolnili obljubo, da bodo inovativne tehnologije dostopne širokemu krogu uporabnikov. Novi sistem prilagodljivih LED žarometov svetlobni snop samodejno prilagaja voznim situacijam in zagotavlja najboljšo možno osvetlitev s skupno devetimi različnimi funkcijami in vzorci osvetlitve. Nova Mokka X bo v prodajne salone zapeljala jeseni 2016.

Nova Opel Astra: lahka, učinkovita, praktična in vznemirljiva

Lažja, varčnejša in še bolj dinamična ob še višji ravni udobja – uporabnike so že prepričale odlike nove Astre in Astre Sports Tourer, saj so trgovci prejeli že več kot 100.000 naročil. Vsak sestavni del prispeva k večji učinkovitosti. Izvedba s petimi vrati je od predhodnice lažja za do 200 kilogramov, Sports Tourer pa za do 190 kilogramov. Izdatno zmanjšanje mase je znatno izboljšalo okretnost in varčnost pri porabi goriva.

Opel Astra TCR

Pri izboljšani uporabniški izkušnji ima pomembno vlogo ponudba pogonskih sklopov za Astro: novo Astro poganjajo motorji iz povsem nove Oplove konjenice. Bencinski in dizelski motorji s prostornino do 1,6 litra izjemno učinkovitost združujejo z odlično in odločno odzivnostjo. V Ženevi se bo prvič predstavil novi vrhunski dizelski motor z dvostopenjskim turbopolnilnikom. 1.6 BiTurbo CDTI razvije moč 118 kW/160 KM in največji navor 350 Nm. V povezavi s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, sistemom Start/Stop in pnevmatikami z nizkim kotalnim uporom porabi Sports Tourer 4,1 litra dizelskega goriva na 100 kilometrov (109 gramov CO2na kilometer, 108 gramov pri limuzini s petimi vrati).

Tako petvratna izvedba kot Sports Tourer razvajata potnike s prostornejšo notranjostjo kljub manjšim (petvratna Astra) oziroma enakim (Astra Sports Tourer) zunanjim meram – potnikom na zadnjih sedežih je tako na voljo dodatnih 35 oziroma 28 milimetrov prostora za noge. Astra Sports Tourer ima tudi več prostora za prtljago – prostornina prtljažnika zdaj meri 1630 litrov, 80 litrov več kot pri predhodnici. Obsežen prtljažnik je laže dostopen, saj je možno nova prtljažna vrata z električnim pomikom odpreti in zapreti s preprostim zamahom z nogo pod zadnjim odbijačem.

Poleg Astre s petimi vrati in Astre Sports Tourer bo Opel mednarodni javnosti v Ženevi prvič predstavil tudi novi dirkalnik Astra TCR. Dirkalnik za prvenstvo turnih avtomobilov poganja zmogljiv 2,0-litrski turbomotor s 330 KM in največjim navorom 420 Nm. Moč se na prednji kolesni par prenaša prek dvojne sklopke s sintranimi kovinskimi lamelami in sekvenčnega šeststopenjskega dirkalnega menjalnika z obvolanskima prestavnima ročicama. Avtomatizirani dvojni sistem vklapljanja sklopke zagotavlja stabilnost pri prestavljanju v nižjo prestavo. Za potrebno moč pri zaviranju poskrbijo zavorni koluti s premerom 378 mm in zavorna sedla s šestimi bati spredaj ter zavorni koluti s premerom 265 mm in zavorna sedla z dvema batoma zadaj. Voznik lahko zaviranje uravnava kar iz kokpita. Dirkalnik čaka dirkaški krst v letošnjem prvenstvu TCR (Touring CarRacing), z njim pa bodo dirkale različne ekipe.

Vir: media.gm.com