Novice Opel Avto Tavčar SežanaOpel Novice Avto Tavčar Sežana
Novosti, akcije, predstavitve novih modelov, dogodki, tekmovanja ... Bodite prvi in izvedite vse o novostih pri Oplu.

Lahkotno lahka - nova Opel Astra.

27.08.2015

  • Celostna zasnova majhna mase: do 200 kilogramov lažja petvratna različica
  • Popolnoma nova zasnova: sleherni sestani del zasnovan za doseganje največje učinkovitosti
  • Kompaktno: motor iz aluminija in posebna zasnova notranjosti za odločno zmanjšanje mase
  • Inteligentno: več prostornosti, ob manjših zunanjih merah

 

Rüsselsheim. Ob večji prostornosti je nova Opel Astra kompaktnejša, lažja in gospodarnejša ter dosega najbolj zaostrena merila učinkovitosti. Njen sleherni sestavni del je ciljno zasnovan za najvišjo raven učinkovitosti, s posebnim poudarkom na ohranjanju omejene mase. Seštevek vsega je inteligentna, inovativna celostna zasnova avtomobila à la Astra. Z njo nova generacija kompaktne prodajne uspešnice, ki bo premierno predstavljena na avtomobilski razstavi IAA v Frankfurtu ( med 17. in 27. septembrom), udejanja povsem novo avtomobilsko zgradbo majhne mase. Vsemu temu dodajo svoje še zmogljivi, glede mase prav tako optimizirani motorji iz aluminija. Ti se ob večji učinkovitosti postavljajo tudi z optimiziranim izpustom CO2. Povedano na kratko, nova Astra je v primerjavi s prejšnjo, do 200 kg lažja.

 

Celostna zasnova lahke mase: popolnoma nova zgradba avtomobila

 

Vizionarski študijski avtomobil Monza Concept predstavljen na avtomobilski razstavi IAA leta 2013, je udejanjil vizijo nove zasnove vozila. Ta vizija se sedaj vozi na vsakdanje ceste z enajsto generacijo Oplovega kompaktnega avtomobila. Tako to, kar je veljalo za študijski avtomobil izpred dveh let, katerega sleherni sestavni del je bil podrejen doseganju najvišje ravni učinkovitosti, velja danes tudi za novo Astro. Zato, odvisno od različice in stopnje opremljenosti, z do 200 kilogramov, oziroma vsaj 120 kilogramov manjša maso, nova Astra izjemno prepričljivo udejanja vizijo nove zasnove, posebej lahkega avtomobila. Pri tem ima poglavitno vlogo nova, vitkejša zgradba. Osnovni del zgradbe, oziroma karoserije je za 20 odstotkov lažji. Njegova masa je bila s 357 kg zmanjšana na 280 kg. Dodatnih 50 kilogramov je bilo prihranjeno z novo zasnovo elementov podvozja. Zanje so uporabili posebej lahko, a sočasno trdno jeklo. Kompaktnejši je pomožni nosilni okvir. Manjši masi pa prispevajo veliko tudi modifikacije elementov vpetja prednjih in zadnjih koles. Obloge dna vozila so bile nadomeščene z dodatno optimizacijo aerodinamike elementov podvozja in pogona. Končni rezultat vsega pa ni le manjša masa, marveč so manjši tudi stroški izdelave, česar bodo kupci avtomobilov deležni z ugodnimi cenami.

 

Nadaljnja optimizacija mase je bila dosežena z manjšim sprednjim in zadnjim previsom ter za 25 odstotkov, oziroma za 4,5 kilogramov lažjim izpušnim sistemom. Manjša masa platišč in pnevmatik je omogoča nadaljnjo zmanjšanje mase do 11,5 kg. Svoje doda tudi nov zavorni sistem. Glede na to, da mora zmanjševati hitrost lažjega vozila, je njegova zasnova kompaktnejša, masa pa približno 10 kg lažja. Ob tem so njegove zmogljivosti boljše, saj je učinkovitost zaviranja večja.

 

 

Zmanjšanju mase prispevajo svoj delež tudi motorji

 

Večanju učinkovitosti dodajo svoj delež tudi motorji nove generacije. Izstopajo s kompaktnostjo in zasnovo najvišje učinkovitosti. Novi motor 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo, premierno vgrajen v novo Astro, ima tako občutno manjšo maso, kot ostali primerljivi motorji. Samo blok motorja iz aluminija je za deset kilogramov lažji, kot blok motorja iz sive litine, Astre dosedanjega rodu. Zahvaljujoč kompaktni zgradbi prispevajo odločnemu zmanjšanju mase avtomobila tudi občutno lažji, najsodobnejši menjalniki nove generacije.

 

Zmanjšanje mase, ob vsem ostalem, botruje tudi občutno večji poskočnosti, vodljivosti in odzivnosti. Zato je vožnja z novo Astro v še večji užitek, kot doslej, ob sočasnem odločnem zmanjšanju izpusta CO2. Novi motor 1.0 Turbo in menjalnik Easytronic 3.0 sta združena v pogonski sklop najbolj gospodarnega in čistega avtomobila z bencinskim motorjem razreda. Trivaljnik z največjo močjo 77 kW (105 KM) je zmanjšal porabo avtomobila v kombiniranem ciklu na 4,2 l/100 km. Posledično je izjemno majhen tudi izpust, saj znaša le 96 g CO2/km.

 

Skozi odločen program zmanjševanja teže je šla tudi notranjost avtomobila. Po petih letih napornega dela posebne skupine strokovnjakov so sedeži ob sočasnem zagotavljanjem večje notranje prostornosti večje funkcionalnosti kompaktnejše zgradbe in manjše mase. Zasnovali so jih z najsodobnejšimi postopki preračunavanja. Ob tem pa uporabili lažjo poliuretansko peno, posebej lahko, a sočasno trdno jeklo nosilne konstrukcije in robustne obloge. Masa sprednjih in zadnjih sedežev nove Astre je približno za deset kilogramov manjša od sedežev prejšnjega modela.

 

 

Inteligentna izvedba: lažje, kompaktnejše, sočasno prostornejše

 

Nova generacija Astre nima le bolj sofisticirane avtomobilsko atletske podobe, marveč je glede zunanjih mer kompaktnejša. Z dolžino 4,37 metra je petvratna kombilimuzina skoraj pet centimetrov krajša, kot prejšnji model. V višino meri 1,48 m, kar je 2,5 cm manj. Širina je zmanjšana za 0,5 cm in znaša sedaj 1,81 m. Manjše zunanje mere se seveda odražajo tudi v manjši masi avtomobila, a nikakor v manjši notranjosti, saj je ta večja, kot doslej. Na račun novih, lažjih in kompaktnejših sedežev imajo potniki zadaj za 35 mm več prostora za noge, s čemer se je petvratna različica novega avtomobila zavihtela na vodilno mesto med tekmeci. Tudi razmik med sedeži v prvi in drugi vrsti je bil povečan za 15 mm, s čemer se odločno veča udobje in občutek prostornosti v vožnji. Potniki na sprednjih in zadnjih sedežih imajo na voljo več prostora in večjo svobodo premikanja tudi za zgodnji del telesa. Še posebej izstopa prostornost v višini glave. Razmik med sedalno površino in stropom je namreč v primerjavi s prejšnjim rodom pridobila 22 milimetrov. Z vsem tem je Astri uspelo združiti, kar se je doslej zdelo nezdružljivo. Združila je manjšo maso in kompaktnejšo zgradbo, z večjo notranjo prostornostjo in večjim udobjem.