Novice Opel Avto Tavčar SežanaOpel Novice Avto Tavčar Sežana
Novosti, akcije, predstavitve novih modelov, dogodki, tekmovanja ... Bodite prvi in izvedite vse o novostih pri Oplu.

Zvezda povezljivosti: Nova Astra z Opel OnStar in IntelliLink.

20.08.2015

  • Obsežna: Popoln nabor storitev sistema Opel OnStar, vključno z zmogljivo Wi-Fi vstopno točko
  • Inovativna: Na voljo integracija telefona z Apple CarPlay in Android Auto
  • Zabavna: Nova generacija sistema IntelliLink združljiva z najrazličnejšimi zabavnimi tehnologijami
  • Z vstopno točko Wi-Fi so pametni telefoni v avtomobilu uporabnejši

 

Rüsselsheim. Ko bo nova Opel Astra zapeljala na cesto, ne bo imela konkurence med avtomobili kompaktnega razreda v povezljivosti. Nova Astra je namreč prvi novi model Opla opremljen z novim osebnim sistemom povezovanja in podpornih storitev Opel OnStar. Ob tem ji bo premierno namenjen tudi Oplov večkrat nagrajeni informativno zabavni sistem IntelliLink. Obsežneje, kot kadarkoli doslej, bo sistem v avtomobil prinesel svet pametnih telefonov. Združljiv je namreč z najsodobnejšimi operacijskimi sistemi pametnih telefonov Android 5.0 Lolipop in Apple iOS-8 (ali višje). Z integracijo Apple CarPlay in Android Auto bodo uporabniki lahko dostopali do zemljevidov, prebirali sporočila ter uporabljali tudi aplikacije drugih ponudnikov, ko so na primer Stitcher, Podcast, Spotify, Umano in podobno (odvisno od sistema vgradnje), ki jih bodo upravljali preko velikega, osempalčnega zaslona na dotik.

 

»Povezljivost je Oplova izstopajoča prednost, kar dokazujejo številne nagrade informacijsko zabavnega sistema IntelliLink. Opel OnStar je še en dokaz, da želimo trendovske inovacije in povezljivost zagotoviti najširšemu krogu uporabnikov,« pravi predsednik Opel Group, Dr. Karl-Thomas Neumann. »Opel OnStar predstavlja skupek prelomnih tehnologij in storitev. Z njim bo vožnja udobnejša, predvsem pa dviguje varnost Oplovih avtomobilov na novo, izjemno raven. Ob tem nam omogoča neposreden stik z uporabniki, kar bo botrovalo tesnejšim vezem z znamko. Vse to bo botrovalo temu, da bo vse več kupcev prepoznalo Opel, kot najboljšo izbiro.«

 

 

Zmogljiva mobilna internetna vstopna točka 4G/LTE

 

Nova Astra je prvi Opel opremljen s sistemom Opel OnStar že ob prihodu na trg. Med avtomobili kompaktnega razreda je s tem najnaprednejša ter do uporabnika najbolj prijazna in zaščitniška. Sistem OnStar so zasnovali in zagnali v vsakdanji uporabi v ZDA pred 19 leti. Sistem je danes vodilni na področju povezovanja, vsestranske varnosti in dodane vrednosti storitvam mobilnosti, vključno z naprednejšimi informacijskimi tehnologijami, v Severni Ameriki, na Kitajskem in v Mehiki. Trenutno ima že več kot sedem milijonov uporabnikov. Opel OnStar bo na evropske ceste zapeljal letos v 13 državah: Avstriji, Belgiji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Luksemburgu, Španiji, Švici, Veliki Britaniji, na Irskem, Nizozemskem, Poljskem in Portugalskem, ostale evropske države pa se bodo priključile postopoma.

 

S sistemom Opel OnStar je nova Astra postala tudi vstopna točka hitre internetne povezave 4G/LTE Wi Fi. Točka omogoča priklop sedmim napravam. S pripadajočo napeljavo je sistem 4G LTE posebej zasnovan za uporabo v avtomobilu, saj je integriran v električno omrežje vozila. Poleg ostalega združuje tudi zunanjo anteno za zagotavljanje najboljše možne in stabilne internetne povezave. Sistem OnStar je opremljen z lastno kartico SIM, zaradi česar uporabnikom ni potrebno uporabljati njihovega telefona za povezovanje s spletom. Povezava 4G LTE bo najprej uvedena na treh trgih in sicer v Nemčiji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem, kasneje pa bodo sledili vsi ostali trgi.

 

 

Velik nabor storitev

 

Ne le, da v svet avtomobilov vnaša najsodobnejšo tehnologijo mobilne Wi-Fi povezave, Oplov sistem OnStar zagotavlja uporabnikom še marsikaj drugega. Od pomoči in reševanja na cesti, do upravljanja na daljavo preko aplikacije MyOpel. Ključni princip delovanja sistema Opel OnStar je, da so uporabniki povezani z ljudmi in ne stroji, oziroma večfunkcijskimi poštnim predalom. V visokotehnološkem Opel OnStar klicnem centru v angleškem Lutonu namreč delujejo OnStar svetovalci, ki govorijo različne jezike. Uporabnikom tako zagotavljajo odgovore v njihovem jeziku 24 ur na dan, 365 dni na leto.

 

Da je v avtomobil vgrajen sistem Opel OnStar odkrivajo le tri funkcijska stikala, nameščena v bližini notranjega vzvratnega ogledala za vetrobransko šipo. S pomočjo modrega stikala so uporabniku na voljo storitve večanja udobja uporabe avtomobila, kot sta pregled delovanja vozila na daljavo ter prenos in namestitev podatkov o želenem cilju v navigacijsko napravo. Uporabnik sistema OnStar izbira specifične cilje, kot so restavracije ali bencinski servisi, s preprostim pritiskom na stikalo. Ko se ob pritiskom na gumb poveže s svetovalcem sistema Opel OnStar, mu ta po izbiri, pošlje izbrani cilj neposredno v navigacijski sistem vozila.

 

S pritiskom na rdeče stikalo SOS, lahko uporabniki zaprosijo za pomoč, kjerkoli jo potrebujejo. Tudi, če so le priče nesreči drugega udeleženca v prometu. Ob tem sistem OnStar bdi nad njimi tudi v primerih, ko ne morejo poklicati pomoč. Če se namreč v avtomobilu sproži katera izmed varnostnih zračnih blazin, je o tem nemudoma, samodejno obveščen svetovalec v centru, svojevrstni »angel varuh« uporabnika. Ta preko modula OnStar pokliče uporabnika v vozilo in oceni, če je potrebno poslati pomoč na kraj dogodka. Če se nihče ne odzove na klic, svetovalec nemudoma obvesti reševalce o kraju, kjer je vozilo doživelo nesrečo.

 

S stikalom zasebnosti lahko uporabnik prekrije položaj avtomobila, s čemer postane neviden za sistem. Funkcija zakritja položaja avtomobila se samodejno izključi le v primeru, ko sistem Opel OnStar prejme sporočilo, da se je v vozilu sprožila varnostna zračna blazina.

 

Ob vsem lahko uporabniki sistema Opel OnStar prenesejo tudi aplikacijo za pametni telefon MyOpel. Z njo dostopajo preko svojega pametnega telefona do storitev sistema OnStar povsod. Možnost je še posebej uporabna, če je avtomobil ukraden. Takrat se preko telefona ugotovi njegov položaj in blokira vžig motorja na daljavo. Aplikacija omogoča tudi dostop do pomembnih podatkov o vozilu. Tako je mogoče na daljavo pridobiti podatke o motornem olju in tlaku v pnevmatikah. Na daljavo je mogoče avtomobil s pametnim telefonom tudi zaklepati in odklepati.

 

V novi Astri je v prvih 12 mesecih po registraciji uporabe celoten nabor storitev sistema Opel OnStar zastonj.

 

 

Povezava pametnega telefona z Android Auto in Apple CarPlay

 

Novi Opel Astri sta namenjena tudi dva nova sistema InelliLink, R 4.0 IntelliLink in Navi 900 IntelliLink z integriranim navigacijskim sistemom. Sistema poleg ostalega brezhibno integrirata funkcionalnost pametnega telefona v avtomobil. Sistem R 4.0 IntelliLink je namreč združljiv z Apple CarPlay in Android Auto. Omogoča uporabo različnih aplikacij pametnega telefona, kot je navigacijski sistem preko Apple Maps in Google Maps. Sistem Navi 900 IntelliLink je kompatibilen z Apple CarPlay, medtem, ko bo kompatibilnost z Android Auto zagotovljena leta 2016.

 

Oba sistema omogočata uporabo vseh aplikacij pametnega telefona tudi v avtomobilu. Apple CarPlay združuje vse, kar je združljivo z iPhoneom in kar si voznik želi uporabljati tudi v avtomobilu. Ob tem se vsi relevantni podatki izpisujejo na preglednem zaslonu v avtomobilu, preko katerega je mogoče sistem in aplikacije tudi upravljati. Vozniki lahko opravljajo telefonske pogovore, pošiljajo in sprejemajo sporočila in izbirajo glasbo preko zaslona z upravljanjem na dotik, oziroma z glasovnim upravljanjem Siri. Apple CarPlay podpira aplikacije kot so Phone, Messages, Maps, Music in združljive aplikacije drugih ponudnikov, ne le Applea. Celoten seznam aplikacij je na voljo na spletnem naslovu Apple.com/ios/carplay. Android Auto je zasnovan za uporabo Google Maps, Google Now in storitvijo pogovora z Google. Nabor aplikacij je iz dneva v dan obsežnejši, saj vključuje WhatsApp, Skype, Google Play Music, Spotify in pretočne avdio vsebine. Celoten seznam aplikacij, ki jih sistem podpira je na voljo na spletnem naslovu Android.com/auto.

 

Najrazličnejše funkcije informacijsko zabavnega sistema je mogoče nadzirati in voditi preko velikega, osempalčnega zaslona na dotik, ki je nameščen na sredinski konzoli, s stikali na volanskem obroču (samo določene funkcije) oziroma glasovno. Za zmanjšanje motečih vplivov na zbranost voznika med vožnjo se najpomembnejši podatki ponavljajoče izpisujejo neposredno pred očmi voznika, na barvnem zaslonu med merilnikoma hitrosti in vrtljajev. V kombinaciji s sistemom Opel Onstar je mogoče pametni telefon preprosto povezati z Wi-Fi vstopno točko avtomobila. S tem pridobi uporabnik dodatne prednosti, kot je so neposredne prometne informacije, brez časovnega zamika, hranjenje zemljevidov in ostalih podatkov na zunanjem strežniku. S tem se zmanjša zasedenost spomina telefona. Glede na to, da zahteva spletna navigacija preko pametnega telefona permanentno internetno povezavo, ob sočasnem prenosu zajetnih količin podatkov, je uporaba sistema lahko zelo drago, še posebej ob gostovanju v tujih omrežjih. S sistemom Opel OnStar je in njegovo Wi-Fi povezavo pa je uporabnikom ta strošek prihranjen. Zahvaljujoč povezljivosti in storitev podpore lahko vozniki nove Astre uporabljajo Apple CarPlay in Android Auto ne le za navigacijo, marveč tudi za ostale podatkovne povezave in prenose.

 

Z Opel OnStar je s pametnimi telefoni integrirana tudi zadnja generacija informacijsko zabavnega sistema IntelliLink. Tako je opremljenost nova Astra popolna, da dovršeno in v celoti zadosti pričakovanja, oziroma potrebe lastnika avtomobila moderne dobe.