Novice Opel Avto Tavčar SežanaOpel Novice Avto Tavčar Sežana
Novosti, akcije, predstavitve novih modelov, dogodki, tekmovanja ... Bodite prvi in izvedite vse o novostih pri Oplu.

Nova Opel Astra: Dovršena aerodinamika za izjemno učinkovitost.

05.08.2015

  • Najbolj aerodinamična Astra doslej: s količnikom zračnega upora le 0,285
  • Domiseln dizajn: kompaktna zgradba manjša zračni upor
  • Pomembne podrobnosti: optimizacija zadnjega spojlerja, zadnjih stebričkov strehe in dna vozila
  • Večja učinkovitost: združitev dovršene aerodinamike in najnovejše generacije motorjev

 

Rüsselsheim. Lažja, varčnejša in bolj poskočna, nova Astra predstavlja kvantni preskok v razvoju in doseganju najvišje ravni učinkovitosti. Z zasnovo, zgradbo in obliko postavlja nova merila tudi na področju avtomobilske aerodinamike. Povzema in nadaljuje Oplovo izjemnost tudi na tem področju in tako izpostavlja kompetence, ki jih je znamka glede aerodinamike dokazala že ničkolikokrat. Še posebej s Kadettom E GSI, ki je luč sveta ugledal leta 1984. S količnikom zračnega upora 0,30 je bil ob prihodu na trg najbolj aerodinamična limuzina svojega časa. Z izjemno aerodinamiko uveljavlja najnovejša Astra še eno tradicionalno vrednoto Opla, majhno porabo goriva.

 

Med dejavnike izjemne učinkovitost nove Astre nedvomno sodi tudi zmanjšanje zunanjih mer, v primerjavi z avtomobilom prejšnje generacije. Nova Astra je 2,6 centimetra nižja in 0,5 centimetra ožja, ožja pa so tudi njena kolesa. Tekoča aerodinamična oblika je dosežena s številnimi, dodelanimi podrobnostmi, med katere sodita tudi zadnja stebrička strehe in streha v celoti. Svoje doda tudi posebna izvedba dna vozila. Seštevek vsega tega je ena najbolj aerodinamičnih zunanjosti avtomobila v razredu. Novi kompaktni Opel se postavlja s količnikom zračnega upora 0,285.

 

»Nova Astra je najbolj aerodinamična doslej. Njen količnik zračnega upora je boljši v primerjavi z vsemi izvedbami avtomobila prejšnje generacije. Ob snovanju in izdelavi avtomobila smo namreč uporabili vso znanje, ki smo ga pridobili ob večletnem testiranju v najmodernejšem vetrovniku Univerze v Stuttgartu,« pravi Reiner Weidmann, vodja Oplovega oddelka odgovornega za aerodinamiko. »S tem znanjem smo izdelali najbolj aerodinamičen kompaktni Opel doslej.«

 

 

Dizajn in zgradba vozila: nova merila aerodinamike

 

Vitkejša, domiselna in posebej inovativna nova Astra udejanja izjemno učinkovitost in odkriva novo razvojno stopnjo Oplove oblikovalske filozofije »umetnost klesanja združena z nemško natančnostjo«. Njena športno dinamična zunanjost se postavlja s količnikom zračnega upora 0,285. Ob tem pa ji je velika učinkovitost zagotovljena tudi s številnimi rešitvami, ki so skrite očem pod pločevinastim oklepom.

 

Nova Astra meri v dolžino 4,37 m, kar pomeni, da je v primerjavi s prejšnjo generacijo avtomobila pet centimetrov krajša. Z višino 1,48 metra je tudi 2,5 centimetra nižja, v širino pa meri 181 centimetra, oziroma pol centimetra manj kot prej. Manjše zunanje mere tudi pozitivno vplivajo na boljši koeficient zračnega upora, saj je v primerjavi s predhodnikom (0,770 m2), manjši tudi frontalni presek avtomobila (0,642 m2).

 

Ob tem vsem tem aerodinamiko avtomobila izboljšuje tudi izjemna pozornost do detajlov. Tekoča linija strehe je brez slehernega dela, ki bi moteče vplival na zračni tok. Zadnji spojler izjemno učinkovito usmerja zrak brez vrtinčenja ob robu avtomobila. Tudi oblika zadnjih stebričkov strehe učinkovito usmerja zračni tok okoli zunanjosti vozila in tako zmanjšuje količnik zračnega upora.

 

Aerodinamične izboljšave so inženirji dosegli še z dovršeno zasnovo in obliko dna vozila. Drugače kot številni tekmeci, ki dno vozila zaprejo s posebnimi ploščami, so Oplovi strokovnjaki poskrbeli za to z aerodinamično optimizacijo slehernega dela podvozja. Tako tudi ta del avtomobila vpliva na eksemplarično aerodinamiko. V številkah to pomeni, da se je okolju najbolj prijazna izvedba Astre prejšnjega generacije postavljala s količnikom zračnega upora 0,325, količnik zračnega upora izhodiščne različice nove Astre pa znaša 0,285. Celo različica z dizelskim motorjem, samodejnim menjalnikom in 18-palčnimi kolesi je glede količnika zračnega upora (0,31) boljša v primerjavi z različico najboljše aerodinamike prejšnje generacije. Vendar to še ni vse. Ponudbo bo sčasoma dopolnila še bolj aerodinamična, varčna različica ecoFlex.

 

 

Dvojna učinkovitost: boljša aerodinamika z motorji najnovejše generacije

 

Zavestna opustitev posebnih plošč na dnu vozila botruje manjši masi in posledično manjši porabi goriva, s sočasnim zmanjšanjem stroškov izdelave. Prednosti, ki imajo pozitiven vpliv na ceno in s tem tudi za kupca.

 

Sleherna nova Astra pa bo zagotavljala prednosti za Opel in za kupce tudi z novo generacijo pogonskih sklopov, z močjo motorjev od 70 kW/95 KM do 147 kW/200 KM. Vsi novi motorji združujejo velike zmogljivosti z majhno porabo goriva in izjemno odzivnostjo, ob sočasnim tekočem delovanju ter majhno hrupnostjo. Nova Astra z novim motorjem delovne prostornine enega litra s turbinskim polnilnikom in menjalnikom Easytronic 3.0 je tako najbolj gospodaren avtomobil z bencinskim motorjem v razredu. Zgovoren dokaz učinkovitosti »à la Astra«.