Novice Opel Avto Tavčar SežanaOpel Novice Avto Tavčar Sežana
Novosti, akcije, predstavitve novih modelov, dogodki, tekmovanja ... Bodite prvi in izvedite vse o novostih pri Oplu.

Sedeži dobrega počutja za novo Opel Astro.

04.08.2015

  • Umetnost nemškega inženiringa: povsem novi, udobni Oplovi sedeži
  • Edinstveni v kompaktnem razredu: s spominom, masažo in še marsičem
  • Oplova tradicija: certifikat AGR (kampanja za zdravo hrbtenico)
  • Atraktivna ponudba: ergonomični sedeži AGR na voljo od 390 evrov dalje

 

Rüsselsheim. Nova Opel Astra bo premierno predstavljena na mednarodni avtomobilski razstavi IAA v Frankfurtu med 17. in 27. septembrom. Toda že danes je jasno, da doslej ni bilo avtomobila v kompaktnem razredu, ki bi zmogel zagotoviti tolikšnega razkošja. Astra je lažja, učinkovitejša in opremljena z najsodobnejšo tehnologijo. Med njene najnaprednejše rešitve sodi tudi napredna tehnologija zasnove in izvedbe sedežev, za kar najbolj sproščeno vožnjo. Premijski Oplovi ergonomični sedeži s certifikatom AGR (kampanja za zdravo hrbtenico), zagotavljajo izjemno udobno sedenje na dolgih potovanjih. Nadaljujejo bogato tradicijo Oplovih, do hrbtenice posebej prijaznih sedežev, ki jih je mogoče nastaviti v 18 smeri. Med ostalim jim je mogoče nastaviti tudi širino bočne opore in jih oplemenititi še s sistemom masiranja, spominom nastavitev in prezračevanjem (opcijsko), kar predstavlja edinstven nabor funkcij v kompaktnem razredu. Ob tem zagotavljajo več vsestranskega razkošja tudi zadnji sedeži. Poleg več prostora za noge potnikov zadaj, sta lahko stranska zadnja sedeža opremljena tudi s sistemom ogrevanja. Kupcem nove Astre bodo ti, v celoti pri Oplu razviti sedeži na voljo po izjemno atraktivni ceni. Sedeži s certifikatom AGR bodo namreč na voljo od 390 evrov dalje* (priporočena MPC v Nemčiji).

 

»Vemo, kako pomembno je sedenje v avtomobilu, saj prinaša varnost in udobje . Zato pri zasnovi in razvoju slehernega novega avtomobila – v sodelovanju z našimi partnerji - postavljamo sedeže v ospredje« pravi Charlie Klein, podpredsednik Opla, odgovoren za inženiring avtomobilovi. »Sedeži nove Astre nadaljujejo našo zaobljubo k odličnosti, so odraz znanja in predanosti naših inženirjev in oblikovalcev ter prinašajo visokotehnološke rešitve iz premijskega v kompaktni razred.«

 

Majhna masa: deset kilogramov lažji sedeži

 

Razvoj sedežev nove Astre je bil zagnan pred petimi leti. V razvojni skupini je delovalo več kot 100 strokovnjakov različnih strok. »Ker so sedeži sorazmerno zajeten del notranjosti, mora biti njihov razvoj, od začetka vključen v razvoj celotnega vozila. Sedeži morajo namreč biti v avtomobil nameščeni do milimetra natančno v vse smeri,« pravi Andrew Leuchtmann, direktor GME Interiors. To še zdaleč ni preprosto, saj so sedeži eden največjih sestavnih delov avtomobila. Ob tem odpade na izdelavo sedežev približno deset odstotkov stroškov izdelave avtomobila.

 

Sedeži imajo tudi znaten vpliv na maso avtomobila. Zato so razvojni inženirji novih sedežev natančno proučili sleherni sestavni del. Zato Oplovi strokovnjaki pravijo, »V primerjavi s prejšnjim rodom avtomobila ni niti eden sestavni del novih sedežev enak.« Da bi potnikom na zadnjih sedežih zagotovili 35 milimetrov več prostora za noge je hrbtišče prednjih sedežev občutno bolj kompaktno. To je bilo doseženo z najsodobnejšimi metodami preračunavanja, lažjo poliuretansko peno in elementi zgradbe in posebnega jekla. »Z vsem tem so novi sedeži za približno deset kilogramov lažji,« pravi Leuchtmann. A to ne velja le za voznikov in sopotnikov sedež saj so v novi Astri kompaktnejše in lažje zgradbe tudi zadnji sedeži. Ti so sočasno optimizirani tudi za zagotavljanje boljše podpore z večanjem nagiba.

 

 

Ergonomični sedeži z AGR certifikatom

 

»Ergonomijo notranjosti vozila sestavljajo številni elementi, ne le oblika sedeža. Marsikaj namreč izhaja že iz položaja in namestitve sedežev v potniškem prostoru,« pravi Leuchtmann. Zato so strokovnjaki Opla opravili marsikaj pri optimizaciji sedenja že s tem, da so sedeže nove Astre vpeli nižje. »To posebej pomaga k udobnejši namestitvi višjih voznikov, s sočasnim zagotavljanjem pravšnje osnove športnemu načinu vožnje.« Zahvaljujoč 65-milimetrskemu pomiku sedežev v višino, največjem v razredu, pa lahko sočasno pravšnji položaj izza volana izberejo tudi vozniki nižje rasti. Nastavitev sedeža, vključno z višino, je pri sedežih za doplačilo mogoče shraniti v spomin s preprostim pritiskom na stikalo. To je idealno za vozila v večjih voznih parkih, ki jih uporabljajo različni vozniki. Tudi za družinsko vozilo, za volan katerega sedata oba zakonca, oziroma poleg staršev tudi mladostniki, mladi vozniki. Osnovna izvedba ergonomskih sedežev za doplačilo ponuja poleg ostalega tudi v štirih smereh nastavljivo podporo telesa v ledvenem delu (naprej, nazaj, navzgor, navzdol). Ob tem omogoča ta izvedba sedežev tudi nastavitev naklona in dolžine sedežne površine. Naslonjalo sedeža pa povzema naravno obliko hrbtenice. Premijski ergonomični sedeži so opremljeni tudi z nastavitvijo bočne podpore. Tako je mogoče naslonjalo razširiti in zožiti, torej prilagoditi najrazličnejšim postavam. Vse to omogoča zgledno ergonomijo, kar so jasno in odločno podprli strokovnjaki neodvisnega združenja za zdravje hrbtenice, združeni v organizaciji ARG. Zdravniki in strokovnjaki najrazličnejši strok so namreč ocenili, da sedeži nove Astre preventivno učinkujejo na potencialne težave s hrbtenico in jim zato podelili certifikat AGR.

 

 

Wellness masaža ter klimatski nadzor s hlajenjem in ogrevanjem

 

Vloga sedežev ni le ta, da so vozniki v njih varno vpeti. Sedeži morajo zagotavljati tudi najvišjo raven udobja, vključno z ogrevanjem ali ohlajevanjem. Zato so sedeži nove Astre opremljeni s pasivnim klimatskih sistemom, z zračno prepustnimi prevlekami in luknjičasto poliuretansko peno. S tovrstnimi materiali je omogočeno odstranjevanje vlage med sedežem in telesom, kar predstavlja uravnavanje mikroklime v sedežih. Premijski ergonomični sedeži nove Astre zmorejo voznika in sovoznika greti ali hladiti. Poleti namreč majhni ventilatorji odsesavajo zrak in s tem odstranjujejo vlago s telesa. Pozimi pa integriran grelniki zagotavljajo prijetno toplo sedenje vozniku in sopotniku spredaj ter tudi potnikoma na stranskih zadnjih sedežih. Kdor si zaželi avtomobil spremeniti v mobilni center dobrega počutja pa na dolgih poteh s preprostim pritiskom na stikalo zažene delovanje masaže. Po dolgih urah vožnje tako prispe na cilj popolnoma sproščen, brez sledu utrujenosti in brez najmanjših bolečin.

 

Opel je med množičnimi izdelovalci avtomobilov vodilni glede števila certifikatov AGR v svojih vozilih. Prve ergonomične sedeže je že leta 2003 vgradil v Opel Signum. Danes se, poleg nove Astre, z njimi postavljajo še številni drugi modeli znamke od Insignie, Merive, Zafire Tourer in Mokke, do Cascade. »Resnično želimo demokratizirati prednosti in dobrobit sedežev najvišje kakovostne ravni. Zato bo v prihodnje še več Oplov opremljenih s sedeži s certifikatom AGR,« je obljubil Andrew Leuchtmann.