Novice Opel Avto Tavčar SežanaOpel Novice Avto Tavčar Sežana
Novosti, akcije, predstavitve novih modelov, dogodki, tekmovanja ... Bodite prvi in izvedite vse o novostih pri Oplu.

Nova Opel Astra: Zvezda inovacij z bogato tradicijo.

29.06.2015

Enajsta generacija: Opel pelje iz uspeha v uspeh v kompaktnem razredu od leta 1936 dalje

 

Rüsselsheim. Več kot 24 milijonov izdelanih Opel Kadettov in Opel Aster je izjemno impresiven in izstopajoč dosežek. Če bi jih vse postavili v vrsto, bi kolona merila več kot magičnih 100.000 kilometrov ter bi lahko z njo dva in pol krat obkrožili zemljo na ekvatorju. Na kratko bi lahko dejali, da so Oplovi kompaktni avtomobili individualno mobilnost uspešno približali množicam. Kasneje, ko je mobilnost postala del njihovega vsakdana, so najnovejše generacije teh avtomobilov omogočile dostopnost tehnologij in inovacij najširšemu krogu uporabnikov, prej namenjenim le višjim segmentom.

 

Prav z uresničevanjem zamisli o demokratizaciji inovacij višjih avtomobilskih razredov, tokrat z združitvijo izraznega in dinamičnega dizajna, začenja Opel s svojo veliko prodajno uspešnico novo poglavje v njeni zgodovini. Nova generacija Astre je zasnovana na zgradbi omejene mase, poganjajo jo nove generacije motorjev ter nudi rešitve in opremo, ki je bila doslej na voljo le v višjih avtomobilskih razredih. Vitke linije ji zagotavljajo najbolj športno podobo doslej. Z vsem tem združuje Astra učinkovitost z eleganco in postavlja nova merila za kompaktni razred z vrhunskimi inovacijami. Premierno v svetovnem merilu bo nova Opel Astra predstavljena na mednarodni avtomobilski razstavi IAA v Frankfurtu (od 17. do 27. septembra 2015).

 

A to ne bo edina slovesnost povezana z Oplovimi kompaktnimi avtomobili letos. Eden izmed izjemno uspešnih predhodnikov, Opel Kadett B, bo namreč letos slavil 50 let. Izdelali so ga v 2,6 milijona primerkih in ga v šestdesetih letih prejšnjega stoletja tržili s sloganom »Das Auto«. Z živahnostjo, prostornostjo potniškega prostora, velikim prtljažnikom in izjemno ravnijo varnosti, je za seboj pustil vse tekmece. Zato je takrat veljalo: »Če veste, kaj želite, vozite Kadetta.«

 

V celotni, 79-letni zgodovini Oplovih kompaktnih avtomobilov je bila največja prodajna uspešnica Astra F med leti 1991 in 1997. Z njo je bilo ime Astra prvič uporabljeno po vsej Evropi, saj je do takrat bilo v uporabi le v Veliki Britaniji. Teh prvih vseevropskih Aster je bilo prodanih več kot 4,1 milijona. Mejniku štirih milijonov sta se približala tudi Kadett E (3,8 milijona) in Astra G (3,95 milijona). Ob pregledu zgodovine 24 milijonov prodanih kompaktnih Oplov doslej, je tovrstnih uspehov in neverjetnih dosežkov veliko.

 

 

Od Kadetta 1 do Astre K – Zgodba o uspehu skozi enajst generacij

 

1936-1940: Opel Kadett 1 – Ljudski avtomobil

 

Prvi Opel Kadett je bil tehnično in cenovno prava senzacija. Od 1936 do 1940 so v Rüsselsheimu, v tistem času eni najnaprednejših avtomobilskih tovarn v Evropi, izdelali 100.000 teh kompaktnih avtomobilov s štirimi sedeži. Prvi Kadett je bil revolucionarne zgradbe, skupne zasnove limuzine in kabrioleta. Zanj so zahtevali 2100 nemških mark. Živahen štirisedežnik je dosegel končno hitrost skoraj 100 km/h in je nemudoma osvojil srca najširših množic. Navdušil je tudi novinarje. »Kot so potrdile prve vožnje, Kadett ni vsakdanje vozilo v tem cenovnem razredu,« so zapisali v nemškem časopisu Braunschweiger Tageszeitung 5. decembra 1936. Podvozje s posamičnimi obesami spredaj in zadnja prema z listnatimi vzmetmi je bilo povzeto po podvozju Opel Olympie. Štirivaljni motor iz sive litine s tako imenovano »L« glavo je v Kadetta prišel iz Opla P4. Ob delovni prostornini 1073 kubičnih centimetrov je dosegel največjo moč 23 KM. Snovalci avtomobila so ob tem izkoriščali številne prednosti modularne zasnove, še posebej ključne za sprejemljivo ceno avtomobila.

 

1962 – 1965: Opel Kadett A – Avtomobil gospodarskega čudeža

 

Velik prtljažnik ter prostoren in udoben potniški del za štiri potnike, poskočen motor in majhni stroški vzdrževanja. To so bile sestavine recepta izjemne uspešnosti Kadetta A. Med leti 1962 in 1965 jih je Opel izdelal približno 650.000. Posebej moderne in prepričljive so bile poteze limuzine z dvoje vrat. Nizek spodnji rob bočnih šip in panoramska okna so zagotavljala dobro vidljivost. Oblikovna črta na boku je poudarjala »razpotegnjenost« avtomobila. Sprednji blatnik je obdajal prednje luči, zadnji del se je iztekel v svojevrstne plavuti. V primerjavi z drugimi majhnimi avtomobili je bil še posebej prepričljiv s prostornostjo, zelo velik in uporaben je bil tudi prtljažnik, cev za točenje goriva pa je bila dostopna od zunaj! »Opel Kadett, na kratko: O.K.« je zapisal Oplov oglaševalski oddelek, ki se ni mogel upreti skušnjavi in je odgovoril tekmecem iz Wolfsburga. »Nikoli ne boste zavohali bencina v prtljažniku,« so dejali in nagajivo pomežiknili z očesom. S sodobnim, vodno hlajenim motorjem nameščenim spredaj, je imel Kadett še eno izmed številnih prednosti pred hroščem. Štirivaljnik z delovno prostornino 993 kubičnih centimetrov je dosegel 40 KM. Od marca leta 1963 dalje je poganjal tudi Kadett Caravan.

 

 

1965 – 1973: Opel Kadett B – »Das Auto«

 

Leta 1965 je Kadett A zamenjal novi Kadett B. Avtomobil nove generacije je bil večji, saj je meril v dolžino več kot štiri metre. Oblikovalci so mu zagotovili modnost s povzemanjem oblik, ki so jih tisti čas snovali kolegi z druge strani Atlantika. Padajoči zadnji del je bila namreč prepoznavna značilnost avtomobilov tistega časa v ZDA. Leta 1966 so pri reviji “Automobil Illustrierte” ugotovili: »Moč in hitrost sta skoraj vidna še preden se oglasi motor.« Ne le, da je bil avtomobil daljši, povečala se je tudi moč motorja. Inženirji so namreč povečali premer valjev za 3 mm. Izhodiščni motor z delovno prostornino 1078 kubičnih centimetrov je dosegel največjo moč 45 KM. Kupcem je bila na voljo tudi izvedba S z 1,1-litrskim motorjem z večjim kompresijskim razmerjem največje moči 55 KM. Od septembra 1965 do julija 1973 so izdelali več kot 2,6 milijona Kadettov te generacije. Njegova uspešnost seveda ni bila omejena le na matični, nemški trg. Leta 1965 so izvozili 50 odstotkov izdelave. Po Kadettu so segli kupci iz 120 držav z vseh koncev sveta.

 

1973-1979: Opel Kadett C – Športnik

 

Kadett C je bil kos številnim vlogam. Bil je domiseln družinski avtomobil, moden drugi avtomobil v družini, z uporabnim pokrovom prtljažnika in celo nadvse konkurenčen športni coupé v dirkaških barvah. Od leta 1973 do 1979 je bilo izdelanih okrog 1,7 milijona Kadettov C. Kot avtomobil z zadnjim pogonom, odločnimi oblikovnimi potezami in vpetjem sprednjih koles z dvojnimi trikotnimi prečnimi vodili je bil premierno predstavljen avgusta 1973. Prepoznaven je bil po ravni maski motorja, pokrovu motorja z značilno Oplovo oblikovno gubo in sprednjim spodnjim delom v obliki stiliziranega spojlerja. »Kadett nima le dobrih voznih lastnosti, je dobro celostno zasnovan in čistih oblikovnih potez. Nezahteven za vzdrževanje deluje posebej gospodarno,« so izpostavili strokovnjaki v reviji »auto motor und sport« v številki 20/73. Športno zmogljiva različica GT/E je bila predstavljena na razstavi IAA leta 1975. Njen 1,9-litrski motor s sistemom vbrizga goriva Bosch L-Jetronic je dosegel največjo moč 105 KM. Kadetta z maso približno 900 kilogramov je potisnil do končne hitrosti 184 km/h.

 

 

1979-1984: Opel Kadett D – Avtomobil s prednjim pogonom

 

Četrta generacija povojnega Kadetta je začela novo obdobje v ponudbi kompaktnih avtomobilov znamke Opel. Na avtomobilski razstavi IAA leta 1979 je premierno predstavitev doživel Opel s prednjim pogonom, Kadett D posebej sodobne podobe in izjemno prepričljiv kot celota. Kljub temu, da je bil za 126 mm krajši (3998 mm) kot avtomobil prejšnje generacije, se je postavljal z občutno večjo notranjo prostornostjo kot številni tekmeci. Poganjal ga je 1,3-litrski motor z odmično gredjo v glavi največje moči 60 KM, oziroma 75 KM. A s preteklostjo niso opravili le pogonski agregati in podvozje z zadnjo vzvojno premo. Revolucijo je predstavljal tudi izbor karoserijskih izvedb. Poleg prostornega karavana, s povečljivim prtljažnikom, vse tja do 1425 litrov prostornine, je Opel kupcem ponudil le različico s kupejevskim zadnjim delom. Januarja 1983 je ponudbo dopolnil športni Kadett GTE. Dosegel je največjo hitrost 187 km/h in poganjal ga je 1,8-litrski štirivaljnik največje moči 115 KM. Postavljal se je z lažjim in nižjim podvozjem, novimi blažilniki in prisilno hlajenima zavornima kolutoma spredaj. Med letoma 1979 in 1984 je bilo izdelanih 2,1 milijona Kadettov D.

 

 

1984 – 1991: Opel Kadett E – Svetovni prvak aerodinamike

 

Drugi Kadett s prednjim pogonom je kraljeval na tovarniškim trakovih med leti 1984 in 1991. Pripadel mu je laskavi naziv “Avtomobil leta 1984”. S popolnoma novo kombilimuzinsko zasnovo in tehniko, povzeto od prejšnje generacije, je dosegel zvezdniški status. S koeficientom zračnega upora 0,39 je bil že Kadett D najboljši v razredu. Model E pa je merila na tem področju dodatno zaostril s količnikom zračnega upora 0,32. Športni GSi je postal za tisti čas s količnikom zračnega upora 0,30 najbolj aerodinamična komblimuzina na svetu. Kupci so se na novost izjemno pozitivno odzvali. Samo leta 1987 je bilo v Evropi prodanih 625.000 Kadettov E. Ob tem je bil karavan v tistem času najbolje prodajan med primerljivimi avtomobili.

Od jeseni leta 1985 dalje je ponudbo, prvič po Kadettu C, dopolnila limuzina. Legendarna je postala športna različica GSi. Med kupce je zapeljala leta 1987 in nemudoma pustila za seboj vse tekmece.

 

1991 – 1997: Opel Astra F – Največja prodajna uspešnica

 

Med letoma 1991 in 1997 je bilo prodanih 4,13 milijona Aster F. Tako je to postal najbolje prodajan Opel vseh časov. Ob njegovem razvoju so se inženirji posvetili združitvi sodobnega dizajna z večjo notranjo prostornostjo, večjim udobjem in večjo spoštljivostjo do okolja. Naslednik Kadetta je prevzel ime britanskega sestrskega modela (četrto generacijo Kadetta so v Veliki Britaniji prodajali od leta 1980 dalje kot Vauxhall Astro). Opel je z novo zvezdo na avtomobilskem nebu zagnal tudi varnostno ofenzivo. Vse Astre so namreč bile opremljene z zategovalniki varnostnega pasu na prednjih sedežih, s sistemom nastavitve višine varnostnega pasu in z bočno zaščito v vratih, z dvojno jekleno cevjo. Prvič so bili vsi bencinski motorji opremljeni s katalizatorjem v izpušnem sistemu.

 

 

1998 – 2004: Opel Astra G – Vsestransko uporaben avtomobil

 

Spomladi 1998 je med kupce zapeljala Astra z oblikovnimi potezami in proporci kupeja. Že od začetka prodaje je bila na voljo kombilimuzina s tremi in petimi vrati in karavan. Kasneje so ponudbo dopolnili še limuzina s kratkim zadnjim delom, kupe in kabriolet. Progresiven neodvisen dizajn, dinamični pogonski sklopi in podvozje, skoraj dvakrat večja vzvojna in vzdolžna trdnost v primerjavi s prejšnjo generacijo avtomobila, so bile le nekatere značilnosti popolnoma nove, druge generacije Opel Astre. Novi model je imel v celoti galvanizirano karoserijo, s čemer je izjemno učinkovito ohranjal vrednost. Aktivna varnost je bila zagotovljena s 30-odstotnim večjo svetilnostjo prednjih luči s halogenskimi žarnicami H7 in popolnoma na novo zasnovanim DSA (Dynamic Safety) podvozjem. Z njim je bilo tudi ob polni obremenitvi združeno udobje z dinamičnostjo in varnostjo. Za skoraj deset centimetrov daljša medosna razdalja je večala notranjo prostornost, še posebej za noge na zadnjih sedežih, kljub temu, da je osnovna prostornina prtljažnika znašala 370 litrov.

 

 

2004 – 2009: Opel Astra H – Mogočen avtomobil

 

Z dvanajstimi motorji z največjimi močmi od 90 do 240 KM in sedmimi izvedbami karoserije je bila Astra H izdelana in prodana v več kot 2,75 milijona primerkih. Ob predstavitvi marca 2004 je tretja generacija Opel Astre izstopala s progresivnim dizajnom, dinamičnimi voznimi lastnostmi in številnimi tehničnimi inovacijami. Nemudoma po prihodu na trg se je izkazala kot najboljša v številnih primerjalnih testih avtomobilskih medijev. Med njene vrhunske tehnološke rešitve je sodilo prilagodljivo podvozje IDSPlus z elektronski sistem nadzora blaženja CDC (Continuos Damping Control). Tovrstne rešitve so bile do takrat na voljo le v prestižnih in ekskluzivnih športnih avtomobilih. Izjemen je bil tudi sistem prednjih žarometov za dinamično osvetlitev zavojev AFL (Adaptive Forward Lighting). Na najvišji ravni je bila tudi varnost nove Astre. Organizacija za zaščito potrošnikov Euro NCAP (European New Car Assessment Program) je namreč Astri podelil najvišjo oceno petih zvezdic za zaščito odraslih. S 34 točkami je bila Oplova prodajna uspešnica eden najbolj varnih avtomobilov v kompaktnem razredu.

 

 

2009 – 2015: Opel Astra J – Dizajnerska stvaritev

 

Opel Astra J ni le predstavila novo filozofijo oblikovanja znamke, umetnost klesanja združena z nemško natančnostjo, marveč je zagotovila voznikom številne tehnologije, ki so že omogočile velik prodajni uspeh Opel Insignii, najbolje prodajanemu avtomobilu srednjega razreda. Sistem Opel Eye je prepoznal prometne znake ter informiral voznika o omejitvah hitrosti in prepovedi prehitevanja. Opozoril je tudi na nevarnost vožnje po in preko vzdolžnih cestnih oznak. S sistemom luči AFL+ je Astra lahko »pogledala« okoli zavoja in po potrebi samodejno zasenčila luči, ali prižgala nezasenčene luči. Podvozje je bilo mogoče oplemenititi s prilagodljivim sistemom FlexRide. Tako je aktualna Astra vsestranski talent dinamičnosti. Novo vpetje in vzmetenje zadnjih koles z Wattovo povezavo zagotavlja najvišjo raven užitka v vožnji, z natančnim vodenjem ob sočasnem izjemnem udobju. Vozniki Astre so deležni tudi vseh prednosti nove generacije sprednjih sedežev. Razvili so jih z upoštevanjem najnovejših varnostnih in ergonomičnih ugotovitev. Sedeži so pridobili priznanje neodvisnih zdravstvenih strokovnjakov za hrbtenico združenja AGR.

 

 

Od 2015 dalje: Opel Astra K – Kvantni preskok

 

Do 200 kg lažja, kljub manjšim zunanji dolžini prostornejša znotraj, zmogljivejša z novo generacijo motorjev predstavlja nova Opel Astra kvantni preskok v razvoju. Premierno v svetovnem merilu bo predstavljena septembra 2015 na avtomobilski razstavi IAA v Frankfurtu. Sredi junija pa so pri Oplu na nemškem trgu že začeli za novo generacijo svoje izjemno uspešne predstavnice v kompaktnem razredu sprejemati prednaročila. Na izhodišče je postavljena različica nove Astre z 1,4-litrskim motorjem s ceno, ki ni niti za en cent dražja od avtomobila, ki ga zamenjuje. Po 53 letih, odkar je bil prvič predstavljen v Kadettu, se pod motorni pokrov Opla v kompaktnem razredu vrača motor z enim litrom delovne prostornine. Trivaljnik je zahvaljujoč neposrednem vbrizgu goriva in turbinskemu polnilniku z največjo mo 77 kW/105 KM danes skoraj dvakrat zmogljivejši. S tem motorjem je Astra najbolj čist in najbolj gospodaren avtomobil v kompaktnem razredu . Z nadaljevanjem tradicije Astre G izstopa nova Astra K z inovativno tehnologijo prednjih luči. Je namreč prvi avtomobil kompaktnega razreda s prilagodljivo matrično tehnologijo luči LED IntelliLux LED®. Doslej je bila ta tehnologija ohranjeno le za prestižne premijske avtomobile višjih razredov. Med sisteme pomoči vozniku nove generacije sodijo sistem prepoznavanja prometnih znakov (Traffic Sign Assistant), sistem opozarjanja na vožnjo po in preko vzdolžnih cestnih oznak (Lane Keep Assist, Lane Departure Warning), sistemi opozarjanja in preprečevanja trka zaradi neprimerne varnostne razdalje (Following Distance Indication, Forward Collision Alert s Collision Imminent Braking). Z ergonomskimi sedeži, s certifikatom združenja AGR je poskrbljeno tudi za dobro počutje. Tokrat višji ravni kot doslej, saj so prednji sedeži po novem opremljeni tudi s sistemoma prezračevanja in masiranja.