Novice Opel Avto Tavčar SežanaOpel Novice Avto Tavčar Sežana
Novosti, akcije, predstavitve novih modelov, dogodki, tekmovanja ... Bodite prvi in izvedite vse o novostih pri Oplu.

Prvi v razredu: Nova generacija Opel Astre z IntelliLux matričnimi žarometi LED

03.06.2015

  • Svetla prihodnost: jeseni nova generacija luči InlelliLux LED za najbolje prodajan Opel
  • Kot dnevna svetloba: matrični sistem LED s stalnim delovanje nezasenčenih luči, brez zaslepitve drugih udeležencev prometa
  • Izjemna učinkovitost: intenzivnejše in dolgo brezhibno delujoče luči v primerjavi s konvencionalnimi žarometi

 

Rüsselsheim. Inteligentni sistem žarometov prihodnosti bo premierno predstavljen v novi generaciji Opel Astre, na mednarodni razstavi avtomobilov v Frankfurtu (od 17. do 27. septembra 2015). Ob tem bodo z novo Astro povsem novi matrični, izključno LED žarometi IntelliLux, v kompaktnem razredu prvič omogočali vožnjo s stalno vključenimi nezasenčenimi lučmi, brez zaslepitve drugih udeležencev v prometu. Tako bo ta najnaprednejša tehnologija končno dostopna najširšemu krogu uporabnikov.

 

»Z zagotavljanjem cenovne dostopnosti in vgradnjo inovacij v množično prodajane avtomobile demokratiziramo tehnologijo. Naši matrični žarometi LED so zgovoren primer tovrstnega početja. S tovrstno tehnologijo v kompaktnem avtomobilskem razredu je Opel prvi izdelovalec, ki ponuja to izjemno učinkovito in zmogljivo tehnologijo luči med primerljivimi avtomobili. Naša integracija tehnologije LED zagotavlja ob vožnji ponoči izjemne zmogljivosti tako voznikom, kot vsem ostalim,« pravi Charlie Klein, podpredsednik Opla, odgovoren za inženiring vozil.

 

Svetlo, kot podnevi: nezasenčene luči brez zaslepitve ostalih udeležencev prometa

 

Po tem, ko so bi-ksenonski samodejno nastavljivi žarometi postali dostopni in cenovno prilagojeni širšemu krogu kupcev pri večini modelov, vključno s sedanjo Astro in se je zanj odločilo več kot 200.000 kupcev, so inženirji Oplovega International Technical Development Centra v Rüsselsheimu sprejeli nov izziv in razvili sistem žarometov nove generacije. Po večletnem razvoju je Opel patentiral sistem IntelliLux, ki ga sestavljajo izključno luči LED ter ga namenil serijski izdelavi. Doslej so bili tovrstni sistemi ohranjeni le za vozila premijskega razreda. Opel pa ga bo na septembrski avtomobilski razstavi IAA v Frankfurtu, premierno predstavil v novi generaciji Astre. Cenovna prilagoditev sistema z lučmi LED zadnje generacije, ki zagotavlja izjemno osvetlitev, primerljivo z dnevno lučjo, je bila dosežena s številnimi inteligentnimi rešitvami.

 

Žarometa sestavlja 16 elementov LED, osem na vsaki strani. Novi matrični sistem LED nenehno samodejno prilagaja dolžino in razpršenost svetlobnega snopa v vseh voznih razmerah. Deluje s podporo sprednje kamere Opel Eye, ki hipno zazna prisotnost drugega vozila v gibanju in prilagodi delovanje posameznih segmentov LED. Ti se samodejno izključijo, tako da nikakor ne more priti do zaslepitve voznikov v vozilih iz nasprotne smeri.

 

Nemudoma po tem, ko vozilo zapusti urbano področje, se samodejno vključijo nezasenčene luči, katerih delovanje je vključeno neprekinjeno. To odločno veča varnost, kar je nedvomno potrdila raziskava pri Tehnični univerzi v Darmstadtu, v okviru evropske iniciative LightSightSafety. Raziskava je pokazala, da ob vožnji s hitrostjo 80 km/h, vozniki s pomočjo novega sistema žarometov odkrijejo objekte ob cesti 30 do 40 metrov prej, kot s konvencionalnimi halogenskimi lučmi, ali zasenčenimi ksenonskimi lučmi. To jim zagotovi 1,5 sekunde več časa za reakcijo na primer, ko živali nenadejano prečkajo cesto.

 

Prednosti sistema pa ne bodo deležni le vozniki Aster. Ob izjemni vidljivosti in pregledu dogajanja ne bodo z nezasenčenimi lučmi nikoli zaslepili tudi drugih udeležencev v prometu. Ko namreč kamera zazna luči vozil, ki se približujejo iz nasprotne smeri, se posamezna svetila LED, ki osvetljujejo ta del ceste, samodejno izključijo. Tako preprosto ne osvetljujejo področja na katerem se nahaja naproti vozeče vozilo. Ostali del ceste in vsa okolica ostanejo dobro osvetljene. Natančnost in stopnja prilagajanja matričnih žarometov LED dviguje tehnologijo svetil na naslednjo raven.

 

Oplovi inženirji zadolženi za razvoj sistemov osvetlitve, oziroma žarometov, niso le zagotovili cenovno dostopnost žarometov LED, temveč so jim zagotovili tudi visoko, doslej nedoseženo stopnjo inteligence. Glede na to, da se za navigacijski sistem ne odločajo vsi kupci, mora sistem luči samodejno prepoznati, ali je vozilo v urbanem okolju, ali na avtocesti. Sistem Intellilux v Astri bo tako prvi sistem matričnih luči z nenehnim samodejnim optimiziranjem delovanja v serijsko izdelanih avtomobilih, brez povezave z navigacijskim sistemom. Ob številnih specifičnih programih delovanja, bo IntelliLux LED zagotavljal tudi posebno osvetlitev avtoceste, kar bo dodatno večalo varnost ob vožnji ponoči. Posebna osvetlitev okolice vozila pa v temi tudi lajša vstop in izstop iz vozila.

 

 

Svetlejše, dolgotrajnejše in učinkovitejše: prednosti Oplovega sistema IntelliLux LED

 

Matrični žarometi LED zagotavljajo številne dodatne varnostne prednosti in višjo raven udobja. Ob tem, da sistem močneje osvetli širšo okolico, v primerjavi s halogenskimi in ksenonskimi lučmi, tudi občutno dalj brezhibno deluje. Ob tem se razmeram na cesti prilagaja brez mehanskih delov, kar daljša življenjsko dobo avtomobila.

 

Novi sistem žarometov pa je osrečil tudi oblikovalce. Doslej je velikost in obliko ohišja določala draga tehnologija, ki je bila očem skrita. Zdaj pa so temeljni sestavni deli vidni elementi. Tako bo zahvaljujoč majhnim lučem LED v matričnih žarometih v prihodnje mogoče luči oblikovati natančneje in bolj prefinjeno. Tako se je iztekel čas zajetnih in zapletenih mehanskih elementov.