Novice Opel Avto Tavčar SežanaOpel Novice Avto Tavčar Sežana
Novosti, akcije, predstavitve novih modelov, dogodki, tekmovanja ... Bodite prvi in izvedite vse o novostih pri Oplu.

Oplov kompaktni razred: 75 let zgodbe o uspehu

08.12.2011

- Leta 1936 je bil Kadett prvi Oplov model v kompaktnem razredu
- Simbol tehnične naprednosti in raznovrstnosti
- Po petih generacijah Kadett postane Opel Astra
- Astra GTC prvič predstavljena na avtomobilskem salonu v Frankfurtu 2011

 

Rüsselsheim. Zgodba petvratne Opel Astre, Sports Tourerja in GTC se je s skromnim začetkom pričela pisati pred 75 leti. Čeprav so Oplov kompaktni razred takrat poimenovali Kadett, je to avtomobil, ki je postavil temelje izjemne uspešnosti, priljubljenosti, zanesljivosti in tehnične naprednosti avtomobila, katerega zgodba o uspehu se kljub drugemu imenu, neustavljivo piše dalje še danes.

 

Kadett kot prvi kompaktni avtomobil

Olimpijskega leta 1936 je bil Opel že eden največjih izdelovalcev avtomobilov v Evropi. S pomočjo Kadetta je prav tistega leta razširil svojo ponudbo v kompaktni razred. Rüsselsheimski inženirji so novinca zasnovali na uspešnem predniku. Kadettu so namenili 1,1-litrski štirivaljnik z oznako P4, največje moči 23 KM in sodobne oblikovne poteze Olympie. Kot prvi med množično izdelanimi avtomobili je imel samonosno karoserijo, v celoti izdelano iz jekla. Na trg je zapeljal v dveh karoserijskih različicah, kot limuzina in limuzina s platneno streho. Obe različici sta imeli štiri sedeže, dvoje vrat in enako izhodiščno ceno 2100 Reichsmark. Za izvoz je bila na voljo tudi različica s štirimi vrati. Do leta 1940 je bilo izdelanih več kot 100.000 Kadettov prvega rodu, ko se je zaradi vojne zaključila civilna proizvodnja. Ob koncu vojne leta 1945 so se zavezniki dogovorili, da proizvodne zmogljivosti pripadejo Sovjetski zvezi. Tako so prvi Kadett izdelovali v Rusiji do petdesetih let prejšnjega stoletja, kot Moskvich 400.

 

Uspeh Opel Kadetta

Od 1962 dalje je novi Kadett z motorjem z enim litrom delovne prostornine, ventili v glavi motorja in največjo močjo 40 KM, prihajal iz tovarne v Bochumu. Posebej prostoren in tehnično napreden kompaktni Opel je postavil številna nova merila. Kljub temu, da so takrat celo številni večji avtomobili imeli le tri prestave, se je Kadett A, na voljo kot limuzina in karavan, postavljal s štiristopenjskim menjalnikom. Kmalu je ponudbo dopolnil kupe z največjo močjo motorja 48 KM. Tretja generacija, ki je med kupce zapeljala jeseni leta 1965, je združevala še več različic. V Bochumu so namreč izdelovali tako imenovano »notchback« različico z dvema in štirimi vrati, limuzino s tako imenovanim »hitrim zadkom«, dve izvedbi kupeja ter karavan s tremi in petimi vrati. Prestižna izvedba Olympia je ponudbo dopolnila leta 1967. Namenili so ji številne pritikline Rekorda in športnega Rallye-Kadetta, ki ga je Opel uporabljal v avtomobilskem športu. Tako je bila zaokrožena izjemno pestra ponudba tistega časa. Do leta 1973 je bilo izdelanih okrog 2,7 milijona Kadettov B.

 

Divja sedemdeseta: športna in odprta

Sledil je Kadett C. Novi Kadett je bil najprej na voljo kot limuzina, karavan in kupe. Leta 1975 je luč sveta ugledal športni kupe GT / E, ki ga je najprej poganjal 1,9-litrski motor s sistemom vbrizga goriva. Ponudbo je dopolnil še Kadett City, trivratna različica z velikimi vrati prtljažnika. To je bila prva nemška kompaktna kombilimuzina s pogonom zadaj. Prvič, po tridesetih let prejšnjega stoletja, je leta 1976 Oplovo ponudbo v kompaktnem razredu ponovno dopolnila posebna različica s platneno streho. Kabriolet na osnovi limuzine se je imenoval »Aero« in izdelovala ga je specializirana družba Baur iz Stuttgarta. Zaradi zagotovitve trdnosti in varnosti potnikov je bila opremljena s posebnim varnostnim lokom targa. Do leta 1979 je bilo izdelanih več kot 1,7 milijona Opel Kadettov.

 

Moderni časi: prednji pogon in prečno nameščeni motorji

S peto generacijo je Opel vstopil v obdobje sprednjega pogona in prečno nameščenega motorja. Novi 1,3-litrski štirivaljnik je bil prvi Oplov motor z glavo motorja iz lahke litine in odmično gredjo v glavi, nad valji. Kasneje je bil na osnovi bencinskega motorja razvit tudi 1,6-litrski dizelski motor. Bil je prvi motor na samovžig kompaktnega razreda.

Pogonski agregati nove zasnove so uporabnikom zagotovili številne prednosti. Občutno sta pridobila tudi notranjost in prtljažnik. Takratni slogan oglasa je sporočal: »Najmlajši Opel – novi Kadett. Ima nekaj, kar si številni želijo!« Na primer laskavi naslov »Das Goldene Lenkrad« oziroma Zlati volan. Leta 1979 je namreč Kadett D zmagal v tem prestižnem izboru. Zopet je bil na voljo kot kombilimuzina in priljubljen karavan, dolgo temeljna različica Oplove ponudbe. Iz ponudbe sta bili odstranjeni tradicionalna izvedenka »notch- back« in različica z zložljivo streho, ki sta se vrnili s Kadettom E.

 

Dobitnik številnih nagrad

Avgusta 1984 je Opel predstavil novi rod vozila s tipično raznovrstnostjo. Športni GSi s prednjim pogonom se je postavljal s količnikom zračnega upora le 0,30, s čemer je bil s 115 KM takrat najbolj aerodinamična limuzina na svetu. Na 51. mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu je Opel premierno predstavil kabriolet. Tokrat je bil Kadett razvit v dizajnerskem centru v Rüsselsheimu v sodelovanju z Nucciom Bertonejem. Tako kot prejšnji Kadett E, je prejel prestižno nemško avtomobilsko priznanje »Das Goldene Lenkrad.« Izdelanih je bilo 3,7 milijona avtomobilov tega rodu, torej do leta 1989 že več kot 10 milijonov Kadettov.

 

Pred 20 leti: novo ime, a isti uveljavljeni razred

Rüsselsheimski izdelovalec je nadaljeval z abecednim označevanjem novega rodu, ki je tako dobil oznako F, vendar je tradicionalno poimenovanje “Kadett” postalo del zgodovine. Za Oplov kompaktni razred je bilo izbrano novo ime “Astra”. Čeprav že pred dvajsetimi leti, je novi avtomobil postavil merila na številnih področjih, tudi glede pasivne varnosti, na primer zaščite ob bočnem trku in s serijsko vgrajenimi zategovalniki varnostnih pasov. Enako je veljalo tudi za ponudbo pogonskih sklopov na alternativna goriva, saj je bil kot prvi kompaktni Opel opremljen z motorjem na zemeljski plin. Daleč pred začetkom izdelave Ampere, je študijsko vozilo na osnovi Astre F vozilo na električni pogon.

 

Prva generacija Opel Astre je prihajala s tekočih trakov do leta 1998 in njena prodaja je presegla štiri milijone, kar jo postavi na prvo prodajno mesto znamke v celotni zgodovini. Na začetku leta 1998 je luč sveta ugledala Astra G. Ponovno je vidno izstopala med avtomobili svoje vrste z izjemno pestrostjo ponudbe.

 

Poleg trivratne in petvratne kombilimuzine ter notchbacka, sta bila na voljo še kupe in kabriolet ter petvratni karavan. Izjemna pozornost je bila posvečena cenovno dostopnim in posebej učinkovitim Oplovim tehnologijam za zmanjševanje porabe goriva. Kar pa vsekakor ni pomenilo, da sta bila zapostavljena športnost in užitek v vožnji. Leta 1999 je na trg pripeljala športna različica OPC z dvolitrskim motorjem, največje moči 160 KM. Ob vstopu v novo tisočletje je premiero doživela Astra Eco 4. Bila je prvi, tako imenovani štirilitrski avtomobil v kompaktnem razredu. Astra G je bila tudi osnova prvemu kompaktnemu enoprostorcu Zafiri, ki je sedežnim sistemom Flex 7 postavil standarde razreda.

 

Tretja generacija Astre je na ceste zapeljala marca 2004, pod oznako črke H. Postavljala se je z novostmi, kot je na primer elektronski sistem upravljanja blažilnikov, ki se samodejno prilagaja spremembam razmer na cesti in slogu vožnje, ter sprednje luči z dinamičnim osvetljevanjem zavojev. Astra TwinTop je imela tridelno trdno streho, ki se je odprla oziroma dvignila v manj kot 30 sekundah, s preprostim pritiskom na stikalo. Nova Astra GTC je uporabnikom s panoramskim vetrobranskim steklom, ki je bila na voljo za doplačilo, zagotovila nenavadno perspektivo. Bila je prvi avtomobil množične izdelave, ki je ponudila sprednje steklo potegnjeno do srede strehe.

 

Tudi v četrtem rodu Astre, ki je med kupce zapeljala leta 2009, je GTC izjemen glede emocij, ki jih spodbuja. Privlačen kompaktni kupe je bil javnosti predstavljen na 64. avtomobilskem salonu v Frankfurtu septembra 2011. Postavlja se z visokotehnološkim sprednjim podvozjem HiPerStrut (High Performace Strut), za zagotavljanje izjemne vodljivosti. Med ostale inovacije GTC sodijo številni sistemi podpore in pomoči vozniku, ki delujejo na osnovi druge generacije Oplove kamere Opel Eye spredaj ter naprednega, prilagodljivega sistema sprednjih luči AFL+. Kot smetana na vrhu torte pa poleti 2012 prihaja visoko zmogljiva OPC različica, ki zaokroža ponudbo kompaktnega kupeja.

 

Ob športni privlačnosti imata funkcionalnost in gospodarna poraba goriva enak pomen, kot pri izhodiščnem Kadettu. Po 75 letih in več kot 21 milijonov prodanih vozilih, se namreč zgodba o uspehu Kadetta in Astre nadaljuje. Zato ima stari oglaševalski slogan iz petdesetih let prejšnjega stoletja »Kratica za Oplov kompaktni razreda je: OK!«, za Oplove stranke tudi danes enako veljavo.

 

Besedilo in fotografije so dosegljive na media.opel.com.

 

opel kadett

Slika Kadett 1936 (003_A33095)

Prvi Kadett, prednik današnje Astre je na ceste zapeljal leta 1936. Tako kot revolucionarna Opel Olympia, je imel tudi Kadett samonosno jekleno karoserijo. Leta 1938 je med kupce pripeljala malenkostno posodobljena različica. Do leta 1940, ko se je izdelava zaključila, je bilo izdelanih več kot 100.000 limuzin s tredno in zložljivo streho.

 

 

 opel kadett A

Slika Kadett A (021-A13880)

Leta 1962 je prvi povojni Kadett pripeljal s tekočih trakov nove tovarne v Bochumu. Povsem novi Kadett A je imel sodoben motor z enim litrom delovne prostornine, z visečimi ventili največje moči 40 KM in štiristopenjski ročni menjalnik. Leta 1963 je ponudbo limuzine z dvoje vrat in karavana dopolnil novi, športni kupe.

 

 

 

 

 

 

 

Opel kadett B

Slika Kadett B (034_A13615)

Kadett B iz leta 1965 je bil izjemna prodajna uspešnica, saj je obseg njegove prodaje presegel 2,7 milijona. Temu je botrovala tudi izjemna pestrost ponudbe, od raznih izvedb kupejev, limuzin in karavanov. Zvezda družine Kadett, namenjena športnemu udejstvovanju, Rallye Kadett je ponudbo dopolnil leta 1966.

 

 

  

Opel kadett C

Slika Kadett C (053_A13142)

Po 20 let premora je leta 1976, ponudbo ponovno dopolnil Opel z zložljivo streho. Družinsko prijazen Kadett C »Aero«, s posebnim varnostnim lokom, je izdelovalo podjetje Baur iz Stuttgarta. Med elemente, ki so mu zagotavljali posebno prestižno vsebino je sodil tudi motor z največjo močjo 60 KM, z oznako S. Od leta 1977 dalje so kupci lahko segli tudi po dodatni možnosti, 1,6-litrskem motorju, z največjo močjo 75 KM.

 

 

 

Opel kadett D

Slika Kadett D (077_A12192)

Opel Kadett je zapeljal v obdobje prednjega pogona in prečno nameščenega motorja. Novi, 1,3-litrski štirivaljnik, z največjima močema 60 in 75 KM, je bil prvi Oplov motor z glavo iz lahke litine z odmično gredjo v glavi nad valji. Dvema osnovnima karoserijskima izvedbama, je Opel dodal še karavan, ne pa tudi notchback različico.

 

 

 

 

 

 

 


opel kadett e

Slika Kadett E (087_A10513)

Ob limuzini, kombilimuzini in karavanu, je v ponudbi bil ponovno tudi povsem samosvoj kabriolet Kadetta. Do leta 1991 je Kadett E požel številna priznanja in zmage v različnih izborih. Leta 1984 je postal avtomobil leta v Nemčiji. Kadett GSi je bil takrat, s količnikom zračnega upora 0,30 najbolj aerodinamičen avtomobil na svetu. Z več kot 3,7 milijona prodanih enot je postal najbolje prodajan Opel svojega časa.

  

Astra F

Slika Astra F (112_A7512)

Pred 20 letimi se je z Astro F začelo pisati novo poglavje v Oplovi zgodbi kompaktnega avtomobila. Ob tem, da so si oznake generacij s črkami sledile še naprej, je bilo opuščeno ime Kadett. Po avgust 1991 je namreč Oplov kompaktni razred dobil novo ime. Prva generacija Astre je ostala vse do danes najbolje prodajan Opel kadarkoli. Njena prodaja je presegla štiri milijone.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Opel astra G

Slika Astra G (126_A36276)

Od začetka izdelave leta 1998 dalje je bila Astra G izjemna glede posebej razčlenjene ponudbe različic. Poleg tako imenovane izvedbe limuzine hatchback s tremi in petimi vrati, sta bila na voljo še kupe in kabriolet. Leta 1999, je štiri leta po tem, ko je ponudbo dopolnila Astra Eco 4, kot tako imenovani štirilitrski avto, ponudbo zaokrožila športna Astra OPC.

 

 

 

 

 

Astra H

Slika Astra H (153_A211548)

Marca leta 2004 je bila predstavljena tretja generacija Astre z oznako H. Združila sta se kabriolet in kupe. Astra Twin Top je imela tridelno, zložljivo streho, ki se je odprla, oziroma zaprla v manj kot 30 sekundah s preprostim pritiskom na stikalo. Ob tem je Astra GTC ponudila dodatno možnost, panoramsko vetrobransko steklo, ki se je raztezala vse do drugega stebrička strehe.

 
Nova astra gtc

Slika nova Astra GTC (270 522)

Na mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu septembra 2011 je bila prvič predstavljena Opel Astra GTC. Z ostrimi potezami tekoče oblike in športnimi proporci kompaktnega kupeja je avtomobil izjemnega čustvenega naboja. Športna Astra je izjemna tudi glede posebne vozne dinamike, ki izhaja iz HiPerStrut (High Performance Strut) vpetja prednjih koles. Motorji nove Astre GTC so v soglasju s Wattovo povezavo podvozja zadaj.

Med ostale inovacije novega GTC sodijo še napredni sistemi podpore in pomoči vozniku, ki delujejo na osnovi druge generacije Oplove kamere Opel Eye spredaj in nove razvojne stopnje prilagodljivih sprednjih luči spredaj AFL+.

Za več informacij se oglasite v naši poslovalnici v Sežani. Veseli bomo vašega obiska!